Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2017
Zapraszamy serdecznie do wł±czenia się do dziewi±tej już edycji „Tygodnia
chleba w szkole”. Również w tym roku podejmujemy działania zwi±zane ze
zdrowym stylem życia. Coraz więcej naszych dzieci ma nadwagę, musimy co¶ z
tym robić.
więcej ...
„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”
– zapraszamy do organizowania siódmej edycji ogólnopolskiej kampanii.
Termin 16-23 paĽdziernika 2015 roku.
W zakładce „multimedia” można pobrać ksi±żkę, w której znajdziecie państwo wszystkie niezbędne informacje do przeprowadzenia projektu.
więcej ...
Regulamin kampanii Fundacji Dobre Życie na rzecz dobrego chleba
- · Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem siódmej edycji ogólnopolskiej kampanii informacyjno-edukacyjnej pt. "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”.
więcej ...
Warsztaty w Koszelówce
Dobry chleb na każdym stole – naucz się być ¶wiadomym, konsumentem
W 2014 roku Fundacja Dobre Życie, dzięki dofinansowaniu z Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowała dwie edycje trzydniowych warsztatów pt. „Dobry chleb na każdym stole – naucz się być ¶wiadomym, konsumentem”, w ramach priorytetu Ministerstwa – „Podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej, pielęgnowanie polsko¶ci oraz rozwój ¶wiadomo¶ci narodowej, obywatelskiej i kulturowej, ochrona i promocja zdrowia”.
Warsztaty w Koszelówce Dobry chleb na każdym stole – naucz się być ¶wiadomym, konsumentem
">więcej ...
Regulamin kampanii Fundacji Dobre Życie na rzecz dobrego chleba
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem szóstej edycji ogolnopolskiej kampanii informacyjno-edukacyjnej pt. "Tydzien dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014. więcej ...
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014
Fundacja Dobre Życie zachęca wszystkich, do których trafi ten apel – do zorganizowania w swojej placówce „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole”. „Tydzień” jest zaplanowany w terminie 16-23 paĽdziernika 2014 r.
więcej ...
Zgłoszenie udziału w warsztatach
Prosimy zainteresowanych o wypełnienie formularza zgłoszenia i przysłania na adres Fundacji.
więcej ...
Zaproszenie na warsztaty „Dobry chleb na każdym stole – b±dĽ ¶wiadomym konsumentem”,
Fundacja Dobre Życie zaprasza uczniów oraz nauczycieli Państwa Szkoły do udziału w warsztatach pt. „Dobry chleb na każdym stole – b±dĽ ¶wiadomym konsumentem”, które odbęd± się w dniach 15-17 oraz 17-19 wrze¶nia 2014 roku w Koszelówce koło G±bina. Udział w warsztatach jest bezpłatny. Można zapisywać się na pierwszy lub drugi termin.
więcej ...
Kampania na rzecz dobrego chleba
Jak wielu z nas żyłam w błogiej nie¶wiadomo¶ci niemal pół wieku. Jak wszyscy kupowałam chleb codziennie – raz mi smakował, czę¶ciej nie. Jako dziecko piekłam z mam± chleb, pamiętałam jego nadzwyczajny smak i zapach…
więcej ...
Regulamin
Kampanii Fundacji Dobre Życie
pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2013”
Uprzejmie prosimy o zapoznanie się z regulaminem oraz informacja, w jaki sposób przysyłać relacje z kampanii.
więcej ...
Fundacja Dobre Życie apeluje:
Zorganizujmy w szkole „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2013”
Fundacja Dobre Życie zaprasza do udziału w tegorocznej, pi±tej już edycji „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, który zaplanowali¶my w terminie 16-23 paĽdziernika 2013 roku.
więcej ...
Twoje zdrowie zależy od Ciebie
Nasze zdrowie w dużym stopniu zależy od trybu życia, odżywania, umiejętno¶ci radzenia sobie ze stresem, uprawiania ruchu fizycznego, ale także od naszego sposobu my¶lenia i podej¶cia do życia. Medycyna ¶wiatowa coraz czę¶ciej podkre¶la wagę trybu życia człowieka.
więcej ...
Co to jest zdrowy styl życia
,,Człowiek zdrowy czuje się mocny, pełen życia i siły. Smakuje mu jedzenie i picie, znosi wiatr i niepogodę, praca nie jest dla niego ciężarem i jest mu po prostu dobrze” - Katechizm zdrowia Bernarda Christopha Fausta 1974
więcej ...
Co wyrzucić ze szkolnego sklepiku?
W ramach kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2013” zachęcamy do przegl±du szkolnych sklepików. Na stronie: http://wiemcojem.um.warszawa.pl/?id=organizacja_zywienia#roz_
znaleĽli¶my dokładny poradnik jak to zrobić. Zachęcamy do przeczytania.
więcej ...
Dobry chleb szans± na zdrowie
Chleb i produkty zbożowe od zarania traktowane s± jako najważniejszy pokarm dla człowieka. Nauka potwierdza, że przetwory zbożowe o dużej zawarto¶ci włókna pokarmowego (błonnika) powinny stanowić podstawę codziennego pożywienia.
więcej ...
Chleb na zakwasie – co to znaczy?
Ponieważ chleba spożywamy sporo, można powiedzieć, że od jego jako¶ci w dużym stopniu zależy nasze zdrowie. Polskie pieczywo nie ma sobie równych na ¶wiecie. Z wielk± przyjemno¶ci± wchodzimy do piekarń – nasz nos drażni miły, swojski zapach wy¶mienitych wypieków. Ale czy tak jest w każdej piekarni? Niestety nie.
więcej ...
Zdrowotne wła¶ciwo¶ci
kwasu mlekowego
Kwas mlekowy wpływa dobroczynnie na pracę całego przewodu pokarmowego. Reguluje pH tre¶ci jelitowej i poprzez to optymalizuje proces trawienia, wydalania, zapobiega zaparciom. Poprzez zakwaszanie ¶rodowiska bakterie mlekowe hamuj± rozwój niepoż±danych bakterii, potencjalnie chorobotwórczych, a sprzyjaj± rozwojowi bakterii probiotycznych. Ta grupa bakterii nie tylko zwiększa odporno¶ć organizmu, ale także neutralizuje zwi±zki rakotwórcze, przez co ogranicza rozwój komórek nowotworowych, skutecznie zapobiega zwłaszcza rakowi jelita grubego.
więcej ...
Błonnik przedłuża życie w zdrowiu
Dr Jenkins (Toronto, 1998) powiedział: „Mamy ciało z epoki kamiennej, do którego nie nadaje się przetworzona, rafinowana żywno¶ć z supermarketów”. Kto jednak bierze do serca te słowa? Kto zastanawia się nad funkcjami błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego?
więcej ...
Codziennie jedz produkty zbożowe
Specjali¶ci radz±, aby podstawę codziennego pożywienia stanowiły przetwory zbożowe o dużej zawarto¶ci włókna pokarmowego. Spożycie przetworów z m±ki jasnej powinno być ograniczone. Kto jednak stosuje te rady? Aby zachęcić uczestników kampanii na rzecz dobrego chleba do spożywania produktów zbożowych przekazujemy informacje na temat zdrowotnych wła¶ciwo¶ci zbóż. Pamiętajmy o chlebie na ¶niadanie, ale nie zapominajmy o kaszach, makaronach i innych produktach ze zbóż!
więcej ...
Dobry chleb na każdym stole. Jak to zrobić?
Chleb jest podstawowym składnikiem
naszego pożywienia. Kupujemy go najczęściej. Pieczywa zjadamy sporo – średnio
rocznie około 110 kg na osobę, bogatsi 70 kg, biedniejsi – 150 kg. Od jakości
chleba w dużym stopniu zależy nasze zdrowie.
więcej ...
Dobry chleb na każdym stole. Jak to zrobić? c.d.
Jaka mąka, taki chleb
Jeśli wybieracie chleb zwróćcie uwagę czy na etykietce jest podany rodzaj mąki:
im wyższa liczba, tym chleb jest zdrowszy. Jeśli nie ma chleba na zakwasie,
wybierzmy koniecznie żytni.
Osobom, którzy nie mogą jeść pełnoziarnistego chleba na zakwasie, polecamy
graham.
Pamiętajmy: o jakości i wartościach odżywczych chleba decyduje mąka. Im miąższ
chleba bielszy, tym gorsza mąka, gdyż została pozbawiona błonnika,
mikroelementów, witamin.
więcej ...
Dobry chleb na każdym stole. Jak to zrobić? c.d.
Chleb chroni przed Alzheimerem
W ulotce Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą (sierpień 2008 rok) jej
przewodniczący prof. dr hab. Marek Naruszewicz napisał: „W Polsce narasta w
ostatnich latach epidemia udaru mózgu, który stanowi zagrożenie dla życia i może
prowadzić do stałego upośledzenia ruchu i mowy. Dlatego też z dużą nadzieją
przyjęliśmy wiadomość, że aktualne badania kliniczne potwierdzają wysoką
użyteczność stałego spożywania produktów zawierających kwas foliowy, w tym
chleba w zapobieganiu udaru mózgu.
więcej ...
Dobry chleb na każdym stole. Jak to zrobić? c.d.
Kierunkowskazem w naszych działaniach są poglądy naukowców, których zdaniem
chleb przygotowany tradycyjną metodą, na zakwasie, z żytniej mąki jest
najzdrowszy.więcej ...
Dobry chleb na każdym stole. Jak to zrobić? c.d.
Słownik
Zamieszczamy poniżej słownik użytych w materiale pojęć – wg. profesor Ireny
Celejowej, od lat promującej zasady prawidłowego żywienia oraz Barbary
Woynarowskiej (Piramida zdrowego żywienia).
Słownik został przygotowany przez mgr. Zbigniewa Cendrowskiego, redaktora
naczelnego czasopisma „Lider – promocja zdrowia, kultura zdrowotna i fizyczna”.
Powstał z inicjatywy redakcji „Lidera” i na zlecenie
Instytutu Kardiologii. więcej ...
Dobry chleb na każdym stole. Jak to zrobić? c.d.
WITAMINY
Składniki regulujące przemianę materii i energii. Są
to niezbędne dla człowieka substancje organiczne, które muszą być wprowadzone
do organizmu z pożywieniem i których organizm nie może sam wytworzyć lub
syntetyzuje je w za małej ilości.więcej ...
Chleb piecze się sercem
Rozmowa z inż. Bogdanem
Mamajem, Starszym Cechu Piekarzy w Warszawie, właścicielem piekarni ”Na
Barskiej”
więcej ...
Chcesz przeciwdziałać otyłości - weź udział w kampanii na rzecz dobrego chleba
Dietetycy w Polsce biją na
alarm: coraz więcej dzieci i młodzieży ma problemy z nadwagą i otyłością. Według
szacunków Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie i okolicach nadwagę ma około
10 proc. chłopców i powyżej 4 proc. dziewcząt w wieku 4-9 lat, natomiast otyłość
występuje u ok. 8-9 proc. chłopców i 6-7 proc. dziewcząt.
U dzieci powyżej 10. roku życia
nadwaga dotyka ponad 8 proc. obu płci. Jeszcze bardziej niepokojące statystyki
mamy w innych polskich miastach, np. w Łodzi ok. 16 proc. dzieci i młodzieży ma
nadwagę i otyłość. Choć dane dla Polski nie są najlepsze, to w innych krajach
Europy sytuacja jest jeszcze gorsza.
Zasadniczo w państwach Unii
Europejskiej 18 proc. populacji dziecięcej ma nadwagę. To co według rodziców czy
dziadków świadczy o tym , że ich dziecko jest „okazem zdrowia” jest w
rzeczywistości wstępem do wielu problemów z którymi borykać się będzie ich
pociecha .Nadwaga czy otyłość to już nie tylko problem estetyczny czy
psychiczny, to wstęp do wielu poważnych schorzeń takich jak cukrzyca typu II,
nadciśnienie tętnicze miażdżycę, choroby serca i te może mniej zagrażające życiu
ale i też istotne liczne wady postawy, płaskostopie bóle stawów i kręgosłupa.
więcej ...
Nasz chleb powszedni - źródłem zdrowia
Dieta i zdrowie
Lata badań w dziedzinie żywienia, nad rolą składników odżywczych i
zapotrzebowaniem organizmu człowieka na poszczególne komponenty, nie
pozostawiają wątpliwości co do fundamentalnego znaczenia prawidłowo
skomponowanej diety
więcej ...
Czynniki surowcowe i biotechnologiczne stanowiące o prozdrowotnych wartościach pieczywa
Dietetyczne funkcje
składników ziarna zbożowego
„Niech żywność będzie twoim
lekiem, a lek żywnością”. Hipokrates sformułował powyższą maksymę 2500 lat temu.
U progu trzeciego tysiąclecia dysponujemy potwierdzonymi naukowo dowodami o
konieczności respektowania tej zasady. Co więcej, wiemy jak sprostać temu
zaleceniu. Współcześnie można zapisać – tak się czujesz jak się odżywiasz.
Ludzki organizm jest wielką biologiczną i chemiczną przetwórnią. W wielu
ośrodkach naukowych można się o tym przekonać. Do doświadczeń farmakologicznych,
a także coraz częściej także żywieniowych, wykorzystuje się skomplikowane,
skomputeryzowane urządzenia, będące odtworzeniem ludzkich i zwierzęcych
przewodów pokarmowych.
więcej ...
Wróćmy do naturalnie produkowanej żywności
Przez miliony lat Homo sapiens wykorzystywał
pożywienie dostępne w miejscu jego bytowania, trawił go, a jego organizm
przyzwyczajał się do określonych składników pokarmowych. Na podstawie
doświadczeń zdobywał wiedzę, jakie pożywienie może być dla niego korzystne,
jakie leczące lub toksyczne. Ewolucja człowieka, trwającej miliony lat
towarzyszyła ewolucja substancji w składzie jego pożywienia. Już w starożytnej
Grecji, a nawet wcześniej w Chinach lekarze uważali, że najlepszym lekarstwem na
wszystkie choroby jest właściwy sposób odżywiania się.
A
jak jest obecnie?
więcej ...
Klucz do prawidłowego żywienia
1.
Musisz dbać o urozmaicone pożywienie. Tylko takie zapewni Ci wszystkie
niezbędne składniki pokarmowe. Co więcej – uchroni Cię od działania różnych
trujących substancji, które przenikają ze skażonego środowiska do żywności.
więcej ...
Złota Karta Prawidłowego Żywienia
Nowa strona 1
Aby
być zdrowym, codziennie należy spożyć:
więcej ...