Klucz do prawidłowego żywienia
1.
Musisz dbać o urozmaicone pożywienie. Tylko takie zapewni Ci wszystkie
niezbędne składniki pokarmowe. Co więcej – uchroni Cię od działania różnych
trujących substancji, które przenikają ze skażonego środowiska do żywności.
2. Twoje pożywienie musi być zrównoważone – czyli dobrze zbilansowane,
pokrywając istotne zapotrzebowanie organizmu na węglowodany, tłuszcze, białka,
związki mineralne, witaminy. I niedobór, i nadmiar, dłużej trwające są szkodliwe
dla zdrowia.
3.
Codziennie spożywaj mleko i przetwory mleczne. Pij 1-2 szklanki napoju
mlecznego i jedz 50 gramów sera dziennie.
4.
Mięso spożywaj 2-3 razy na tydzień w umiarkowanych ilościach, głównie
chude. W pozostałe dni zastępuj je potrawami z mleka, sera i jaj. Tłuste
produkty tylko od czasu, do czasu, na okrasę.
5.
Z tłuszczów jadalnych możesz w ogóle wyrzucić tłuszcze zwierzęce (oprócz
niewielkich ilości masła i śmietany, i to na surowo). Jako dodatku do chleba
używaj 10-20 gramów dziennie masła lub masła roślinnego. Do zup, sałatek i
surówek możesz dodać 1-2 łyżeczki śmietany. Podstawowym tłuszczem jadalnym w
Twoim jadłospisie niech będzie olej roślinny: oliwa, olej lniany, słonecznikowy,
sojowy, arachidowy, kukurydziany, rzepakowy (nisko – bezerukowy). Najlepiej,
jeśli mięso będziesz gotował lub dusił. Jeśli jednak nie możesz zrezygnować ze
smaku smażonego mięsa, używaj do smażenia, pieczenia smalcu, oliwy, oleju
rzepakowego.
6.
Z umiarem spożywaj pieczywo, i to mieszane. Codziennie jedz pieczywo
razowe i kasze z grubego przemiału. Szukaj chleba na zakwasie.
7.
Ograniczaj spożycie cukru i słodyczy. Napojów najlepiej w ogóle nie słódź
albo dodawaj tylko jedną łyżeczkę cukru. Pij doskonałe i zdrowe herbaty owocowe
i ziołowe. Przy skłonności do nadwagi nie jadaj słodyczy ani deserów, lub tylko
od czasu do czasu w małej ilości.
8.
Nie przesalaj potraw. Możesz do nich dodawać w ciągu dnia w sumie 1
płaską łyżeczkę soli (5 gramów). Korzystaj natomiast z kuchennych przypraw
ziołowych.
9.
Staraj się przede wszystkim spożywać produkty nie przetworzone i świeże;
najlepiej krajowej produkcji.
10.
Jeśli wiesz, że produkt jest bezpieczny, nie zanieczyszczony, spożywaj go
w całości, wraz ze skórką, np. jabłka i inne owoce, ale po dokładnym umyciu.
11.
Właściwie bez ograniczenia możesz spożywać owoce i warzywa, 800 g do
kilograma dziennie. Nie przesadzaj w swobodzie z bardzo słodkimi owocami, jak
figi, winogrona, śliwki i owoce suszone, z mączystymi bananami i tłustymi
orzechami.
12.
Od stołu wstawaj z uczuciem niedosytu. Wtedy nie będziesz mieć nigdy
kłopotu z nadwagą.
13.
Jedz zawsze w spokoju, wolno, dokładnie żując stałe potrawy i wolno,
drobnymi łykami pijąc napoje.
14.
Do każdego posiłku dodaj białko zwierzęce (mleko, sery, mięso, wędliny,
ryby, jaja (białko roślinne jako budulec) i także jakiś owoc lub warzywo
(zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej *.
15.
Spożywaj co najmniej 3 posiłki dziennie. Lepiej jest jadać częściej, 4-5
razy na dzień, pamiętając że owoc, koktajl mleczno-owocowy, owocowe napoje itp.
to także posiłek – drugie śniadanie lub podwieczorek.
16.
Lekkostrawną kolację jedz najpóźniej na dwie godziny przed snem nocnym i
potem już nie dojadaj. Daj czas organizmowi na trawienie, przyswajanie i
odtruwanie substancji odpadowych podczas snu, co trwa kilka godzin (śpij co
najmniej 7 godzin).
17.
Wstawaj na tyle wcześniej, aby po porannej toalecie spokojnie zjeść
pełnowartościowe śniadanie. Po kilkugodzinnej przerwie zapasy energetyczne
Twojego organizmu są uszczuplone. Musisz je uzupełnić. Pamiętaj – bez śniadania
pracujesz źle, niewydajnie i złe jest Twoje samopoczucie..
18.
Jedz regularnie, zawsze o tych samych godzinach. O tej samej godzinie
układaj się do snu i o tej samej godzinie rano wstawaj. Będziesz wtedy w zgodzie
z rytmami biologicznymi Twego organizmu.
Z tym kluczem w ręku możesz
się odżywiać, jak chcesz przyjmować modele żywienia, które Ci się spodobają, ale
nie są wolne od błędów. Jeśli nie lubisz pewnych produktów i potraw, to nie
musisz ich jeść! Upodobania żywieniowe są efektem nawyków i regionalnych
zwyczajów. Co kraj, to obyczaj. Niechęć do pewnych produktów i potraw może być
instynktowna, wynikająca z nietolerancji przez organizm pewnych substancji. Na
przykład niektórzy nie znoszą cebuli i czosnku, chociaż są to bardzo zdrowe
produkty. Tak się od nich odwracają, bo im to podpowiada wątroba.
Z busolą – modelem
prawidłowego żywienia w ręku – kieruj się przede wszystkim potrzebami własnego
organizmu.
profesor Irena Celejowa |