STRONA GŁÓWNA | KIM JESTEM | NIEZAPOMINAJKA | AKTUALNOŚCI | FORUM | FUNDACJA DOBRE ŻYCIE | KSIĘGA GOŚCI |NAPISZ
 

 

Klucz do prawidłowego żywienia

 

 

1.     Musisz dbać o urozmaicone pożywienie. Tylko takie zapewni Ci wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Co więcej – uchroni Cię od działania różnych trujących substancji, które przenikają ze skażonego środowiska do żywności.


2. Twoje pożywienie musi być zrównoważone – czyli dobrze zbilansowane, pokrywając istotne zapotrzebowanie organizmu na węglowodany, tłuszcze, białka, związki mineralne, witaminy. I niedobór, i nadmiar, dłużej trwające są szkodliwe dla zdrowia.

3.     Codziennie spożywaj mleko i przetwory mleczne. Pij 1-2 szklanki napoju mlecznego i jedz 50 gramów sera dziennie.

4.     Mięso spożywaj 2-3 razy na tydzień w umiarkowanych ilościach, głównie chude. W pozostałe dni zastępuj je potrawami z mleka, sera i jaj. Tłuste produkty tylko od czasu, do czasu, na okrasę.

5.     Z tłuszczów jadalnych możesz w ogóle wyrzucić tłuszcze zwierzęce (oprócz niewielkich ilości masła i śmietany, i to na surowo). Jako dodatku do chleba używaj 10-20 gramów dziennie masła lub masła roślinnego. Do zup, sałatek i surówek możesz dodać 1-2 łyżeczki śmietany. Podstawowym tłuszczem jadalnym w Twoim jadłospisie niech będzie olej roślinny: oliwa, olej lniany, słonecznikowy, sojowy, arachidowy, kukurydziany, rzepakowy (nisko – bezerukowy). Najlepiej, jeśli mięso będziesz gotował lub dusił. Jeśli jednak nie możesz zrezygnować ze smaku smażonego mięsa, używaj do smażenia, pieczenia smalcu, oliwy, oleju rzepakowego.

6.     Z umiarem spożywaj pieczywo, i to mieszane. Codziennie jedz pieczywo razowe i kasze z grubego przemiału. Szukaj chleba na zakwasie.

7.     Ograniczaj spożycie cukru i słodyczy. Napojów najlepiej w ogóle nie słódź albo dodawaj tylko jedną łyżeczkę cukru. Pij doskonałe i zdrowe herbaty owocowe i ziołowe. Przy skłonności do nadwagi nie jadaj słodyczy ani deserów, lub tylko od czasu do czasu w małej ilości.

8.     Nie przesalaj potraw. Możesz do nich dodawać w ciągu dnia w sumie 1 płaską łyżeczkę soli (5 gramów). Korzystaj natomiast z kuchennych przypraw ziołowych.

9.     Staraj się przede wszystkim spożywać produkty nie przetworzone i świeże; najlepiej krajowej produkcji.

10. Jeśli wiesz, że produkt jest bezpieczny, nie zanieczyszczony, spożywaj go w całości, wraz ze skórką, np. jabłka i inne owoce, ale po dokładnym umyciu.

11. Właściwie bez ograniczenia możesz spożywać owoce i warzywa, 800 g do kilograma dziennie. Nie przesadzaj w swobodzie z bardzo słodkimi owocami, jak figi, winogrona, śliwki i owoce suszone, z mączystymi bananami i tłustymi orzechami.

12.  Od stołu wstawaj z uczuciem niedosytu. Wtedy nie będziesz mieć nigdy kłopotu z nadwagą.

13. Jedz zawsze w spokoju, wolno, dokładnie żując stałe potrawy i wolno, drobnymi łykami pijąc napoje.

14. Do każdego posiłku dodaj białko zwierzęce (mleko, sery, mięso, wędliny, ryby, jaja (białko roślinne jako budulec) i także jakiś owoc lub warzywo (zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej *.

15. Spożywaj co najmniej 3 posiłki dziennie. Lepiej jest jadać częściej, 4-5 razy na dzień, pamiętając że owoc, koktajl mleczno-owocowy, owocowe napoje itp. to także posiłek – drugie śniadanie lub podwieczorek.

16.  Lekkostrawną kolację jedz najpóźniej na dwie godziny przed snem nocnym i potem już nie dojadaj. Daj czas organizmowi na trawienie, przyswajanie i odtruwanie substancji odpadowych podczas snu, co trwa kilka godzin (śpij co najmniej 7 godzin).

17.  Wstawaj na tyle wcześniej, aby po porannej toalecie spokojnie zjeść pełnowartościowe śniadanie. Po kilkugodzinnej przerwie zapasy energetyczne Twojego organizmu są uszczuplone. Musisz je uzupełnić. Pamiętaj – bez śniadania pracujesz źle, niewydajnie i złe jest Twoje samopoczucie..

18.  Jedz regularnie, zawsze o tych samych godzinach. O tej samej godzinie układaj się do snu i o tej samej godzinie rano wstawaj. Będziesz wtedy w zgodzie z rytmami biologicznymi Twego organizmu.

 

Z tym kluczem w ręku możesz się odżywiać, jak chcesz przyjmować modele żywienia, które Ci się spodobają, ale nie są wolne od błędów. Jeśli nie lubisz pewnych produktów i potraw, to nie musisz ich jeść! Upodobania żywieniowe są efektem nawyków i regionalnych zwyczajów. Co kraj, to obyczaj. Niechęć do pewnych produktów i potraw może być instynktowna, wynikająca z nietolerancji przez organizm pewnych substancji. Na przykład niektórzy nie znoszą cebuli i czosnku, chociaż są to bardzo zdrowe produkty. Tak się od nich odwracają, bo im to podpowiada wątroba.

Z busolą – modelem prawidłowego żywienia w ręku – kieruj się przede wszystkim potrzebami własnego organizmu.


profesor Irena Celejowa



Kliknij i posłuchaj ;)


Menu :

- GALERIA ZDJĘĆ
- EKOLOGIA
- CZŁOWIEK
- RECENZJE
- REPORTAŻE
- CHLEB
- LINKI
- MULTIMEDIA











 

 

 

  Copyrigt Effective Computer Support.