Azbestowa bomba tyka w stolicy i na Mazowszu
Pięć tysięcy budynków na terenie województwa zawiera azbest
Domy, miejsca pracy, urzędy. Wszędzie roi się od niebezpiecznego azbestu. Jako pierwsi publikujemy pełną listę takich miejsc na Mazowszu.
więcej ...
Błękitne fakty - światowe dane o wodzie
Ponad 2,4 mld ludzi na świecie nie ma dostępu do urządzeń sanitarnych.
l 1,1 mld ludzi nie ma bezpiecznego i łatwego dostępu do zaopatrzenia w wodę.
Ponad 2,2 mld ludzi w krajach rozwijających się umiera z powodu trudności w zaopatrzeniu w słodką wodę. Dotyczy to w szczególności dzieci: około 6 tys. dzieci umiera każdego dnia na choroby, którym można zapobiec dzięki poprawie jakości wody i warunków sanitarnych. Na te choroby zapada w sumie rocznie ponad 250 mln ludzi.
więcej ...
Akcja: Czerniak - Stop. Skóra pod kontrolą
W Polsce zachorowalność na złośliwy nowotwór skóry wzrosła dziesięciokrotnie
z 0.3/100 000/rok w 1963 roku do 3.2 /100 000/rok w roku 2001 (źródło: prof. Witold Katoński, Centrum Onkologii, Warszawa). Zachorować można w każdym wieku, od wczesnego dzieciństwa do późnej starości, jednak zwraca uwagę, że wśród kobiet po 20 roku życia gwałtownie wzrasta zachorowalność na czerniaka (19-krotnie więcej w grupie kobiet w 20-24 roku życia
w stosunku do kobiet 15-19 rż).
więcej ...
Uwaga - czerniak!
Nadchodzi lato, a wraz z nim problem korzystania ze słońca.
Amatorów słonecznych kąpieli u nas nie brakuje, opalenizna nadal
jest trendy, ba, uważa się ją nawet za przejaw młodości
i zdrowia. Wciąż zbyt małą uwagę zwracamy na
szkodliwe działanie słońca. Tymczasem na całym
świecie wzrasta liczba osób chorych na czerniaka.
więcej ...
ABC promieniowania słonecznego
Promieniowanie słoneczne jest ważnym naturalnym czynnikiem tworzącym klimat Ziemi i ma istotny wpływ na środowisko. Promieniowanie obejmuje m.in. promieniowanie ultrafioletowe (UV), widzialne (światło) i promieniowanie więcej ...
Jedzmy kolorowe części roślin!
Warto jeść
kolorowe części roślin, a czasem płatki kwiatków
Rozmowa
z prof. biochemii, dr filozofii, AlicjĄ Zobel z Kanady
więcej ...
Żywność - lek i trucizna
Dobrym odżywianiem można zapobiegać chorobom, poprawiać swoje zdrowie, a nawet przedłużać życie
Rozmowa z profesor biochemii, doktorem filozofii AlicjĄ Zobel z Kanady
więcej ...
Czy pogoda ma wpływ na zdrowie?
Rozmowa
z dr hab. WiesŁawem Kowalskim
z Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej
więcej ...
Trzeba walczyć o prawo do zdrowego życia
Rozmowa z dr ZBIGNIEWEM HAŁATEM
więcej ...
Jakie mamy powietrze w domu?
Z doc. dr hab. IrenĄ CelejowĄ, specjalistą w zakresie żywienia sportowców, higieny i promocji zdrowia, szefową Warszawskiej Szkoły Zdrowia rozmawia Walentyna Rakiel-Czarnecka więcej ...
Wróćmy do naturalnie produkowanej żywności
Ewolucja człowieka postępowała przez miliony lat równolegle z ewolucją substancji w składzie jego pożywienia. Już w starożytnej Grecji, a nawet wcześniej w Chinach (Macher i wspól. 2003) lekarze uważali, że najlepszym lekarstwem na wszystkie choroby jest właściwy sposób odżywiania się. więcej ...
Woda darem natury
Cały świat musi nauczyć się racjonalnie gospodarować. Dzisiejszy świat w dużym stopniu marnuje lub nieefektywnie wykorzystuje słodką wodę, a tempo odtwarzania zasobów przez naturę nie nadąża za rosnącym popytem. więcej ...
Las i zdrowie człowieka
Bez tlenu jest niemożliwe istnienie istot żywych i oczywiście człowieka, z wyjątkiem bardzo nielicznych drobnoustrojów. Tlen wchodzi w skład wszystkich związków,
z których są zbudowane organizmy żywe. Powietrze w warunkach normalnych zawiera
w ujęciu objętościowym 20,93 proc. tlenu. Bez udziału tlenu niemożliwe są procesy spalania, w wyniku których powstaje CO2, którego zawartość w ujęciu objętościowym wynosi w naturalnym powietrzu 0,03 proc.
więcej ...
ZDROWOTNE ZNACZENIE ZIELENI
(...) W ostatnim czasie w związku ze zdrowotnymi i higienicznymi funkcjami zieleni duży nacisk kładzie się na biochemiczny wpływ wywierany przez zieleń na środowisko. Uwalnia ona ekologicznie aktywne substancje mające silny charakter antymikrobiologiczny. więcej ...
Zdrowie środowiskowe
Ostatnie badania przeprowadzone
w związku z tworzeniem Europejskiej Strategii Środowiska i Zdrowia dowodzą, że:
W Europie na astmę choruje co siódme dziecko, a liczba przypadków alergii dramatycznie wzrosła w ciągu ostatnich 30 lat.
Astma, alergie i inne choroby układu oddechowego gwałtownie się rozprzestrzeniają i w całej Europie stanowią jeden z głównych powodów hospitalizacji.
więcej ...
Magnez - król wśród biopierwiastków
Prof. dr hab. Alfreda Padzik-Graczyk jest kierownikiem Pracowni
Biochemii i Spektroskopii Instytutu Optoelektroniki w Wojskowej Akademii Technicznej.
Dzisiejsza rozmowa jest drugą z cyklu. W następnych będziemy rozmawiać
o kolejnych biopierwiastkach oraz o roli antyoksydantów
w profilaktyce różnych chorób.
więcej ...
O dobrodziejstwach glutationu, lnu i śniadaniu dla studenta
l Podobno aż 60 proc. pestycydów, jakie trafiają do naszego organizmu z pożywieniem usuwanych jest za pomocą glutationu*. Jakie są jego inne dobrodziejstwa?
- Tak, to prawda, jest on dobrym odtruwaczem, musi być syntetyzowany w dużych ilościach, gdyż wydalamy go razem z truciznami. Glutation jest wymiataczem wolnych rodników, wyłapuje je. więcej ...
Ucieczka od życia
Codziennie na świecie około 10 tys. osób usiłuje odebrać sobie życie. Część tych prób kończy się śmiercią, choć często mówi się, że samobójcy tak naprawdę chcą żyć, a próby odebrania sobie życia to forma zwrócenia uwagi na własne cierpienie. Powodów podejmowania tak krańcowych decyzji jest wiele, często są błahe. Najczęściej próba samobójcza poprzedzona jest stanem ciężkiej depresji. Również pogoda i pora roku mają wpływ na liczbę samobójstw. więcej ...
Raport o stanie świata - nadmierny apetyt
Dążenie do posiadania i konsumpcji dominuje w psychice wielu narodów zajmując tam miejsce zarezerwowane niegdyś dla religii, rodziny i społeczeństwa. Konsumpcja dla 27 proc, ludzkości, a więc około 1.7 mld osób stała się miarą osobistych osiągnięć, daje też poczucie niezależności. Centra handlowe dla wielu zastępują kościół. więcej ...
|