ZDROWOTNE ZNACZENIE ZIELENI (...) W ostatnim czasie w zwišzku ze zdrowotnymi i higienicznymi funkcjami zieleni duży nacisk kładzie się na biochemiczny wpływ wywierany przez zieleń na rodowisko. Uwalnia ona ekologicznie aktywne substancje majšce silny charakter antymikrobiologiczny. Chemiczne interakcje pomiędzy organizmami noszš nazwę allelopatii. Termin ten wprowadził do literatury naukowej niemiecki badacz Molisch w 1937 roku, a pochodzi od dwóch greckich słów, które oznaczajš szkody wzajemne (Więckowski 1988). Liczne badania przeprowadzone w latach 30. ub. wieku i póniej, wykazały, że poszczególne gatunki, rosnšce w sšsiedztwie, mogš wywierać działanie stymulujšce, bšd hamujšce na roliny innego gatunku lub na bakterie i grzyby.
Zjawisko to - charakter wydzielin produkowanych przez roliny żywe lub uwalnianych podczas rozkładu osobników martwych oraz mechanizm ich oddziaływania, nie sš jeszcze dokładne poznane. Allelopatia może być nie tylko ujemna, ale i dodatnia. Istniejš dwie główne drogi oddziaływań, a mianowicie:
a) wydzieliny gazowe lub płynne nadziemnych częci rolin (licie, kwiaty i nasiona) działajšce bezporednio na sšsiednie roliny, bakterie lub grzyby, b) bšd porednio, po przedostaniu się do gleby jako wydzieliny korzeniowe.
W 1955 r. Grmmer zaproponował 4 okrelenia dla rozróżnienia inhibitorów stwierdzonych w allelopatii: antybiotyki, marazminy, koliny i fitoncydy.
Bliżej zajmiemy się ostatniš grupš inhibitorów, tj. fitoncydami (fitoaloksynami). Mogš one oddziaływać na mikroorganizmy biostatyczne lub bioinhibicyjnie. Te lotne substancje zwane też atmowitaminami, uważane sš za substancje ekologicznie aktywne, poprawiajšce higienicznš jakoć powietrza, zanieczyszczonego różnego rodzaju substancjami (pollutantami).
Fitoncydy (gr. phytón = rolina + łac. caedo - zabijany) - zwišzki, substancje, ciała lotne wytwarzane przez roliny żywe w liciach, kwiatach, nasionach i korzeniach. Majš one właciwoci bakterio-, grzybo- i pierwotniakobójcze, bšd hamujšce ich rozwój. (...)
Sporód najbardziej znanych rolin produkujšcych fitoncydy można wymienić jałowiec, cebulę, czosnek i czarnš porzeczkę.
Liczne prace wielu autorów wskazujš na ich udział
w oczyszczaniu powietrza z bakterii, ale także w jonizacji powietrza.
Aktywnoć fitoncydowa zieleni, istotna właciwoć higieniczna, uzależniona jest od gatunku roliny, jej wieku, stadium rozwoju, intensywnoci fotosyntezy, a także od klimatycznych i glebowych warunków rodowiska. Wysokš aktywnociš odznaczajš się młode i zdrowe licie o intensywnej fotosyntezie. Roliny uszkodzone (np. przez przycinanie, ršbanie, formowanie, koszenie) wydzielajš zwiększone iloci fitoncydów. Fakt ten potwierdziły badania różnych gatunków traw.
Sporód drzew wysokš aktywnociš fitoncydowš odznaczajš się: brzoza, topola, dšb, orzech, czeremcha, sosna itp. Aktywnoć fitoncydowa drzew, choć jest zmienna i uzależniona od warunków życia, w rodowisku zanieczyszczonym jest niższa,
a w czystym wyższa.
Bioršc pod uwagę dynamikę sezonowš drzew, to liciaste majš największš aktywnoć fitoncydowš pod koniec okresu wiosennego, iglaste latem, a zimozielone liciaste jesieniš.
Długa jest lista drzew wykazujšcych wysokš aktywnoć fitoncydowš, a dla przykładu podano kilkanacie: klon zwyczajny (Acer platanoides), brzoza brodawkowata (Betula pendula), głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha), topola chińska (Populus simonii), dšb błotny (Quercus palustris), lilak zwyczajny (Syringa vulgaris), lipa węgierska (Tilia tomentosa), jodła balsamiczna (Abies balsamea), wierk kłujšcy (Picea pungens), sosna wejmutka (Pinus strobus), daglezja zielona (Pseudotsuga menziesii), cis pospolity (Taxus baccata), bukszpan zwyczajny (Buxus sempervirens) i inne.
Pavlik (1975) podaje, że
1 ha lasu liciastego produkuje w cišgu lata 2 kg fitoncydów, iglastego (sosnowego)
5 kg, jałowcowego około 30 kg i ta iloć wystarczyłaby na zniszczenie drobnoustrojów w miecie redniej wielkoci. 1 m szecienny powietrza miejskiego zawiera około 500 - 800 bakterii, natomiast w pobliskim lesie jest ich tylko 40-50 (Benat, Supuka 1988). Te znaczšce różnice
w liczbie bakterii przypisuje się wpływowi fitoncydów i innych różnych lotnych substancji. Sosna, brzoza i jałowiec wytwarzajš wokół siebie strefę do 3-5 metrów wolnš od bakterii. Przy planowaniu i urzšdzaniu lasów wypoczynkowych, zieleni miejskiej, osiedlowej
i przydomowej, a także w mieszkaniach należy uwzględniać wyniki badań nad fitoncydowš aktywnociš rolin różnej wielkoci.
Z przytoczonych danych wynika, jak ogromne znaczenie zdrowotne majš lasy i zadrzewienia, zieleń w miastach, wokół domów oraz roliny ozdobne w naszych mieszkaniach. Warto uprawiać zatem bogate w fitoncydy roliny (begonie) lub aromatyczne zioła.
Chcšc maksymalnie skorzystać z dobroczynnych oddziaływań fitoncydów, najbardziej wskazane byłyby spacery w lasach i to głównie borach (iglastych), a także po dużych parkach. Takie obszary wyróżniajš się korzystnymi warunkami bioklimatycznymi, a przebywanie
w nich wpływa bioterapeutycznie.
Tekst jest fragmentem referatu, wygłoszonego podczas VI Ogólnopolskiej Sesji Popularnonaukowej "rodowisko a zdrowie - 2000"
przez Jana Sicińskiego z Instytutu Ekologii
i Ochrony rodowiska z Uniwersytetu
Łódzkiego
Dobrym odżywianiem można zapobiegać chorobom, poprawiać swoje zdrowie, a nawet przedłużać życie
Jan Syciński |