STRONA GŁÓWNA | KIM JESTEM | NIEZAPOMINAJKA | AKTUALNOŒCI | FORUM | FUNDACJA DOBRE ŻYCIE | KSIĘGA GOŒCI |NAPISZ
 

 

Zaproszenie na warsztaty „Dobry chleb na każdym stole – bądź świadomym konsumentem”,

Fundacja Dobre Życie zaprasza uczniów oraz nauczycieli Państwa Szkoły do udziału w warsztatach pt. „Dobry chleb na każdym stole – bądź świadomym konsumentem”, które odbędą się w dniach 15-17 oraz 17-19 września 2014 roku w Koszelówce koło Gąbina. Udział w warsztatach jest bezpłatny. Można zapisywać się na pierwszy lub drugi termin.


Do Dyrektorów Gimnazjów oraz Szkół Ponadgimnazjalnych Fundacja Dobre Życie zaprasza uczniów oraz nauczycieli Państwa Szkoły do udziału w warsztatach pt. „Dobry chleb na każdym stole – bądź świadomym konsumentem”, które odbędą się w dniach 15-17 oraz 17-19 września 2014 roku w Koszelówce koło Gąbina. Udział w warsztatach jest bezpłatny. Można zapisywać się na pierwszy lub drugi termin. Uczestnicy szkolenia zostaną przygotowani do roli liderów/organizatorów kampanii pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014”, która odbędzie się w dniach 16-23 października 2014 roku. Jest to już szósta edycja ogólnopolskiej kampanii, wykreowanej i prowadzonej przez Fundację. Podobnie jak w poprzednich latach tak i obecnie Fundacja zwróciła się o patronat nad kampanią do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz do MEN. Organizator zapewnia noclegi, wyżywienie, udział w ciekawych wykładach i zajęciach, transport z Łącka do Koszelówki i z Koszelówki do Łącka. Warsztaty odbędą się w ośrodku wczasowym, zlokalizowanym nad jeziorem, noclegi zaplanowane są w domkach kempingowych z ogrzewaniem i łazienką. Zajęcia są częściowo dofinansowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Sponsor chce, aby większość uczestników stanowili uczniowie (60 proc.), zaś nauczyciele – 40 proc. Prosimy też, aby z danej szkoły było nie więcej niż 3-4 uczestników. Warsztaty:Podczas szkolenia zaplanowano wykłady i zajęcia praktyczne. Wykłady będą dotyczyły: 1. Chleba, wypiekanego tradycyjnymi metodami, na zakwasie, jego znaczenia w żywieniu człowieka. Opowiemy o procesie fermentacji i jej znaczeniu dla zdrowia, o walorach odżywczych i smakowych tego chleba. Warsztaty będą pretekstem i okazją do zainteresowania uczestników tym, co kładą na talerzu, jak się odżywiają, i jak dieta wpływa na ich zdrowie. Z uwagi na drastyczny spadek spożycia chleba szczególny akcent położymy na konieczność jego spożywania,. podkreślimy rolę błonnika, zawartego w chlebie z mąki z pełnego przemiału, wskażemy, że w piramidzie żywieniowej produkty zbożowe są najważniejszym składnikiem naszej diety. Zachęcimy, aby ten wzorzec był wcielany w życie. 2. Zdrowego stylu życia. Wyjaśnimy znaczenie takich pojęć jak "zdrowie", "zdrowy styl życia", wskażemy na potrzebę prawidłowego odżywiania się oraz znaczenie ruchu dla funkcjonowania organizmu. 3. Kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014”,która jest zaplanowana w terminie 16-23.10.2014 rok. Przekażemy informację nt. kampanii, podpowiemy jak ją zorganizować w szkole, gdzie szukać partnerów, jaki przygotować scenariusz. Fundacja przekaże plik materiałów, w tym książkę wydaną w ramach projektu. Zaplanowaliśmy ponadto zajęcia praktyczne:wspólne pieczenie chleba na zakwasie oraz przygotowanie scenariusza kampanii o chlebie i materiałów (ulotka, gazetka, prezentacja, plakat itp.). Dojazd: Do punktu zbiórki (szkoła w Łącku) uczestnicy docierają samodzielnie. Tam czeka autokar, który zawiezie Państwa do ośrodka wypoczynkowego w Koszelówce. Autokarem do Łącka z Koszelówki uczestnicy zostaną dowiezieni także w dniu zakończenia warsztatów. Terminy: I grupa – 15, 16 i 17 września, II grupa – 17, 18 i 19 września. Zarys programu: Poniedziałek, 15 września – przyjazd uczestników (pomiędzy godz. 11.00 a 14.00). Obiad – ok. 14.30-15.00. Zajęcia warsztatowe 15.30-17.30. Ok. 18.00 – kolacja. Godz. 19-21 – zajęcia wspólne, integracyjne. Wtorek, 16 września, godz. 8-9.00 śniadanie. Godz. 9.30 – 13.30 zajęcia warsztatowe. Obiad – godz. 14-15.00. Godz. 15.30-17.30 – zajęcia warsztatowe. ok. 18.00 – kolacja. Godz,. 19-21.00 – zajęcia integracyjne. Środa, 17 września, godz. 8-9.00 – śniadanie. Godz. 9.30- 11.30 zajęcia. Godz. 12-13.00 – obiad. Zakończenie warsztatów, odjazd. Środa, 17 września – przyjazd uczestników (pomiędzy godz. 11.00 a 14.00). Obiad ok. 14.30-15.00. Zajęcia warsztatowe 15.30-17.30. Ook. 18.00 – kolacja. Godz. 19-21 – zajęcia wspólne, integracyjne. Czwartek, 18 września, godz. 8-9.00 śniadanie. Godz. 9.30 – 13.00 zajęcia warsztatowe. Obiad – godz. 14-15.00. Godz. 15.30-17.30 – zajęcia warsztatowe. ok. 18.00 – kolacja. Godz,. 19-21.00 – zajęcia integracyjne. Piątek, 19 września, godz. 8-9.00 – śniadanie. Godz. 9.30- 11.30 zajęcia. Godz. 12-13.00 – obiad. Zakończenie warsztatów, odjazd. Uczestnicy otrzymają certyfikaty, potwierdzające udział w szkoleniu. Zgłoszenia przyjmujemy do 30 czerwca2014 roku. Prosimy o szybką reakcję (decyduje kolejność zgłoszeń) i przesyłanie deklaracji udziału (formularz w załączeniu) e-mailem na adres: poczta@rakiel-czarnecka.pl. Wypełnione, wydrukowane i podpisane zgłoszenia prosimy przesłać tradycyjną pocztą na adres: Fundacja Dobre Życie, ul. Na Uboczu 20/44, 02-791 Warszawa. Pytania prosimy kierować pocztą elektroniczną, można także dzwonić na numer: 609 68 77 71. Fundacja Dobre Życie KRS nr 0000250991


Walentyna Rakiel-Czarnecka



Kliknij i posłuchaj ;)


Menu :

- GALERIA ZDJĘĆ
- EKOLOGIA
- CZŁOWIEK
- RECENZJE
- REPORTAŻE
- CHLEB
- LINKI
- MULTIMEDIA











 

 

 

  Copyrigt Effective Computer Support.