STRONA GŁÓWNA | KIM JESTEM | NIEZAPOMINAJKA | AKTUALNOŒCI | FORUM | FUNDACJA DOBRE ŻYCIE | KSIĘGA GOŒCI |NAPISZ
 

 

Warsztaty w Koszelówce

Dobry chleb na każdym stole – naucz się być świadomym, konsumentem

 


W 2014 roku Fundacja Dobre Życie, dzięki dofinansowaniu z Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowała dwie edycje trzydniowych warsztatów pt. „Dobry chleb na każdym stole – naucz się być świadomym, konsumentem”, w ramach priorytetu Ministerstwa – „Podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości oraz rozwój świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej, ochrona i promocja zdrowia”.


Odbyły się one w ośrodku w Koszelówce, niedaleko Płocka. W programie warsztatów były m.in. wykłady, zajęcia praktyczne, zajęcia sportowe, pokaz pieczenia chleba  na zakwasie.

W dniach 15-19 września 2014 roku, w dwóch turach zostały przeszkolone 63 osoby z 17 placówek z całego kraju. Zarówno nauczyciele jak i uczniowie byli z gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych oraz rolniczych.

 

Uczestnicy wysłuchali kilka wykładów, m.in. Henryka Piesiewicza.Tytuł wykładu - „Wzrost znaczenia spożycia chleba w żywieniu człowieka w XXI wieku”. Pan Piesiewicz jest doktorem nauk technicznych, absolwentem Szkoły Gospodarstwa Wiejskiego – Wydział Technologii Żywności, był nauczycielem akademickim (w kraju i za granicą), zastępcą dyrektora w Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego w Warszawie, aktualnie jest m.in. doradcą naukowym. Pan dr był dosłowną kopalnią wiedzy, od ręki odpowiadał na wszystkie pytania, wykazał się ogromną wiedzą – praktyczną i teoretyczną na temat chleba. Swoim autorytetem zaciekawiał słuchaczy i mobilizował ich do słuchania.

Zajęcia prowadził również Gabriel Chmielewski (promotor zdrowia, dietetyk, dietetyk sportowy, dodatkowo kończy jeszcze studia z edukacji zdrowotnej i profilaktyki społecznej), który ma ukończone liczne szkolenia, dotyczące zdrowego stylu życiu, odżywiania wegetariańskiego, odżywiania w sporcie. 

Posiada ponadto uprawnienia trenera osobistego, instruktora pływania, nordic walking, kulturystyki, kajakarstwa, aqua-aerobiku, survivalu, nowoczesnych form gimnastyki. Wszystkie uprawnienia na bieżąco wykorzystuje w pracy z pacjentami i klientami. Poza promowaniem zdrowia zajmuje się ratownictwem medycznym, tzn. pracuje jako ratownik medyczny w karetkach i oddziałach Państwowego Systemy Ratownictwa Medycznego, jednak zdecydowaną większość życia zawodowego poświęca promowaniu zdrowia. 

Tak dobre przygotowanie sprawiło, że pan Chmielewski zaprezentował znakomity sposób prowadzenia zajęć nt. znaczenia ruchu dla zdrowia. Jako były sportowiec i mistrz Polski, wysportowany, aktywny wywołał bardzo dobre odczucia. Dzięki temu że wygląda tak, jak zaleca, aby wyglądać – był bardzo wiarygodny. Nauczył też uczestników chodzenia z kijkami – Nordic Walking. Wiele treści podanych przez osobę, która może być wzorem – wywarło duże wrażenie na słuchaczach.

Temat wykładu: " Rola aktywności fizycznej i świadomego odżywiania w zdrowym stylu życia ".

Temat zajęć ruchowych: " Nordic Walking sposobem na zdrowsze życie”.

 

W ramach wolontariatu zajęcia z uczestnikami warsztatów prowadziła wiceprezes Fundacji, Walentyna Rakiel-Czarnecka (autorka koncepcji warsztatów, mózg przedsięwzięcia). Przeprowadziła takie zajęcia jak: „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014”, „Świadomy konsument czyta etykietki, wie co je, umie wybierać artykuły spożywcze”. „Jak przeprowadzić kampanię Tydzień chleba w szkole - przygotowanie scenariusza, projektu promocji przedsięwzięcia, opracowanie materiałów”. Pogadanka o jakości artykułów spożywczych, o wartościach odżywczych chleba na zakwasie, z czego składa się chleb? Jak rozpoznać chleb na zakwasie od innego lub sfałszowanego?”, „Jak środowisko naturalne i dieta wpływają na nasze zdrowie?”.

 

Uczestnicy wzięli udział w pokazie pieczenia chleba. Obserwowali cały proces – od uaktywnienia zakwasu, poprzez ukwaszenie pierwszych części ciasta do pieczenia chleba. Część osób włączyła się do pracy.

 

Fundacja przygotowała pokaźny pakiet materiałów, który otrzymali uczestnicy. Każdy dostał po jednej książce pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014” w wersji papierowej i cyfrowej, 4 płyty CD z materiałami dotyczącymi tematyki szkolenia itp., wydruki materiałów, notes, długopis, ulotki dotyczące chleba, gazetkę wydaną przez Fundację „Dobre Życie”, zawierająca materiały dotyczące chleba i zdrowego stylu życia, a także torbę bawełnianą na w/w materiały.

Warsztaty wpłynęły na popularyzację kampanii, organizowanej już po raz siódmy przez Fundację pt. „Tydzień chleba w szkole”. Uczestnicy warsztatów zadeklarowali, że zdobytą podczas warsztatów wiedzę przeniosą do szkół i że zorganizują u siebie „tydzień chleba”. Wzbogacenie ich wiedzy, obudzenie wrażliwości na kwestie związane z odżywianiem, zmobilizowanie do intensywnej nauki (zajęcia trwały od rana do wieczora) oraz pobudzenie do refleksji – to podstawowe efekty. Dzięki warsztatom uczestnicy przede wszystkim dowiedzieli się, dlaczego człowiek powinien spożywać chleb na zakwasie. Poznali tradycyjny proces wypiekania chleba, został im przybliżony temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie. Dzięki wykładom poznali całą drogę, jaką pokonuje ziarno – czyli historię „od ziarenka do bochenka”. Filmy, prezentacje oraz inne materiały, prezentowane przez wiceprezes Fundacji (te unikatowe materiały te zostały zgromadzone podczas pięciu edycji kampanii „tydzień chleba w szkole”) przybliżyły temat chleba, wypiekanego tradycyjną metodą, ukazały trud osób zaangażowanych w produkcję chleba. Było też sporo treści o tradycyjnej uprawie zboża na wsi przed wielu laty, o pieczeniu chleba w domach, a także o związanych z tym zajęciem zwyczajach. Wykładowcy zwracali uwagę na fakt, że coraz mniej piekarzy piecze chleb na zakwasie, przestrzegali przed chlebem upieczonym z mąki „z worka” oraz z zamrożonego ciasta. Wskazywali na zdrowotne właściwości chleba na zakwasie.  Uczestnicy poznali także zasady żywienia, gdzie podstawą piramidy żywienia są produkty zbożowe. Reasumując – otrzymali taki pakiet wiedzy, który stanie się „zdrowotną busolą” w ich dalszym życiu.  Z relacji, jakie fundacja otrzymuje wynika, że niemal wszystkie szkoły biorące udział w warsztatach organizują u siebie „tydzień”.

Dzięki warsztatom uczestnicy będą zwracali uwagę na jakość artykułów spożywczych, gdyż słuchali o tym wykładu, zadawali pytania, uczestniczyli w dyskusji, byli żywo tematem zainteresowani.  Zostali tez zapoznani z zasadami czytania etykietek na produktach spożywczych.

Osoby, które brały udział w zajęciach zostały ostrzeżone, aby ostrożniej wybierać oferowane na rynku artykuły spożywcze. Podniosła się ich świadomość świadomego konsumenta, który najpierw pomyśli, co zawiera dany produkt, a potem dopiero kupi i zje.

Dzięki interesującym wykładom w osobach biorących udział w zajęciach rozbudzono zainteresowanie problemem promocji zdrowia i bezpiecznej żywności. Zapoznali się oni również z korzyściami, jakie daje rolnictwo ekologiczne dla zdrowia człowieka oraz wdrażanie idei zrównoważonego rozwoju. A pretekstem do tego uświadomienia był chleb na zakwasie – naturalnie wypiekany, bez dodatków, naturalny.

Uczestnicy zostali poinformowani o coraz większej degradacji środowiska naturalnego oraz o sposobach zapobiegania niszczeniu Ziemi. Wiedzą, że jedyną drogą wyjścia z kryzysu jest ograniczane emisji, rozwijanie rolnictwa ekologicznego i tradycyjnego przetwórstwa, a także zrównoważony rozwój i dbałość o przyrodę. 

 

WRC

PS. Fundacja serdecznie dziękuje właścicielom ośrodka „Zacisze” w Koszelówce – pani Bożennie Jastrzębskiej oraz panu Edwardowi Stankiewiczowi za znakomite przyjęcie obu grup. Dzięki państwa zaangażowaniu mogliśmy zrealizować nasz program w pięknej scenerii, miłej atmosferze oraz fachowej obsłudze.

 

Tekst i zdjęcia: Walentyna Rakiel-Czarnecka


Walentyna Rakiel-Czarnecka



Kliknij i posłuchaj ;)


Menu :

- GALERIA ZDJĘĆ
- EKOLOGIA
- CZŁOWIEK
- RECENZJE
- REPORTAŻE
- CHLEB
- LINKI
- MULTIMEDIA











 

 

 

  Copyrigt Effective Computer Support.