Dobry chleb na każdym stole. Jak to zrobić? c.d. WITAMINY
Składniki regulujące przemianę materii i energii. Są
to niezbędne dla człowieka substancje organiczne, które muszą być wprowadzone
do organizmu z pożywieniem i których organizm nie może sam wytworzyć lub
syntetyzuje je w za małej ilości. Mogą być też syntetyzowane w jelitach przez symbiotyczną formę bakteryjną. Znamy ponad 40 witamin, z których połowa jest potrzebna człowiekowi, a pozostałe różnym zwierzętom. Są związki, które są
witaminami dla człowieka, lecz nie zawsze są również witaminami dla zwierząt.
Np. witamina C (kwas askorbinowy) jest bardzo ważną witaminą dla człowieka,
lecz - oprócz małp i świnki morskiej, dla których jest też witaminą - dla
innych zwierząt jest metabolitem, tj. produktem przemiany innych związków, nie
jest zatem witaminą.
Witaminy mogą występować w pożywieniu w formie
aktywnej lub jako >PROWITAMINY,
które dopiero w organizmie człowieka przechodzą w formę aktywną. Za witaminy
uważamy takie substancje organiczne, które wywierają biologiczne działanie w
bardzo małych stężeniach, wynoszących od kilku do kilkunastu mikronów lub
miligramów, stając się katalizatorami, przyspieszającymi przemiany różnych
związków. Biologiczne działanie witamin mogą blokować >ANTYWITAMINY.
Niedobór i całkowity brak witamin w pożywieniu
powodują zakłócenia w funkcjonowaniu organizm co przejawia się swoistymi
chorobami, hypowitaminozami i
awitaminozami. Witaminy mają swoje nazwy, związane z ich właściwościami
biochemicznymi, a dla celów praktycznych oznaczono je dużymi literami
łacińskiego alfabetu.
Witaminy dzielimy na: - rozpuszczalne
w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to: W. C i W. grupy B: B1, B2, B6,
PP, H, B12, B15, kwas pantotenowy, kwas foliowy. W. rozpuszczalne w tłuszczach to:
A,D,E i K.
WITAMINA A (retinol). Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i
procesów regeneracyjnych (gojenie się ran), ponieważ reguluje procesy tworzenia
się nowych komórek, zwłaszcza nabłonkowych. Warunkuje prawidłowy przebieg
czynności skóry i błon śluzowych. Znacząca jest jej rola w płodności i
funkcjonowaniu układu immunologicznego. Jako składnik purpury wzrokowej
(rodopsyny) wpływa na należyte funkcjonowanie wzroku. Bierze udział w cyklu
przemian węglowodanowych, przy odbudowie glikogenu (glikoneogenezie). Bierze
też udział w syntezie hormonów kory nadnerczy. Witamina A, a szczególnie jej
prowitamina - beta-karoten ma właściwości antyoksydacyjne i należy do
najważniejszych >ANTYOKSYDANTÓW
(przeciwutleniaczy), które
niszczą >WOLNE RODNIKI i
nadtlenki kwasów tłuszczowych, współwinnych w powstawaniu miażdżycy i
nowotworów. Jest wrażliwa na działanie promieni ultrafioletowych (UV), na
utlenianie tłuszczów (jełczenie), które są jej nośnikiem, na działanie tlenu i
środków oksydacyjnych i na długotrwałe ogrzewanie. Źródłem witaminy A są
wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, nerki, mięso i produkty
mięsne, ryby morskie i tłuszcz rybi (tran), mleko i produkty mleczne, masło, witaminizowane margaryny,
żółtko jaja. Prowitaminą A są karotenoidy,
których źródłem sągi produkty zwierzęce, i roślinne. W żywieniu człowieka
najważniejszy jest beta-karoten. Po spożyciu potraw
przechodzi on w organizmie człowieka przemianę (konwersję) na witaminę A.
Proces ten usprawniają spożyte wraz z potrawą tłuszcze, np. dodatek do surówek
i sałatek śmietany, jogurtu, majonezu i oleju. Źródłem karotenu są
pomarańczowo-żółte i zielone warzywa i owoce: marchew, szpinak, dynia,
pomidory, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, sałata, brzoskwinie, morele.
Hypowitaminoza A (niedobór) przejawia się zmianami w skórze, które doprowadzają
do rogowacenia, szczególnie dookoła torebek włosowych („gęsia skórka").
Takież zmiany powstają w błonach śluzowych oczu, dróg oddechowych i przewodu
pokarmowego. Występuje światłowstręt i ślepota zmierzchowa (tzw. „kurza ślepota"),
suchość spojówek oczu, spadek odporności i łatwe uleganie infekcjom, podatność
na paradontozę. Awitaminoza A, z powodu długotrwałego zupełnego braku witaminy
A w pożywieniu, przejawia się całkowitym wyschnięciem rogówki ocznej
(kseroftalmią), jej rozmiękczeniem (keratomalacją), z upośledzeniem wzroku, a
nawet całkowitą jego utratą.
H y p e r w i t a m i n o z a A, czyli jej nadmiar
zmoże nastąpić po długotrwałym przyjmowaniu farmakologicznych preparatów
witaminy A, ponieważ gromadzi się ona w wątrobie (95% wszystkich jej zapasów w
organizmie człowieka). Dlatego, należy przestrzegać wskazówek lekarza, jeśli
zaleca odpowiednie przerwy w przyjmowaniu takich leków. W przeciwnym razie może
dojść do ostrych zatruć i uszkodzenia wątroby. Między witaminami A i C musi być zachowana równowaga
w żywieniu. Zwiększenie ilości witaminy A (w leczeniu), bez równoczesnego
zwiększenia ilości witaminy C, może doprowadzić do niedoboru
kwasu askorbinowego w organizmie. Zapotrzebowanie na witaminę A wynosi: dla
dzieci 800 ug/os/dz i dla młodzieży 800-1000 ug/os/dz; dla kobiet 800 ug/os/dz;
dla kobiet ciężarnych i karmiących 1200-1600 ug/os/dz; dla mężczyzn 1000
ug/os/dz.
WITAMINA B1 - (tiamina), zwana dawniej aneuryną, witamina z grupy
B, rozpuszczalna w wodzie, jest niezbędna do - prawidłowego funkcjonowania
układu nerwowego, ponieważ jest składnikiem enzymów, potrzebnych do przemiany
energii, a glukoza jest jedynym
substratem energetycznym dla mózgu. Wchodzi w skład enzymów katalizujących
procesy pośredniej przemiany węglowodanów, jest częścią składową grupy
prostetycznej enzymu karboksylazy, potrzebnej do utleniania i przekształcania
kwasu pirogronowego i kwasu alfa-keto-glutarowego, który jest jednym z ogniw cyklu Krebsa w spalaniu tlenowym;
wywiera wpływ na działanie gruczołów wewnętrznego wydzielania, wpływa na cykl
płciowy u kobiet, hamuje wpływ esterazy cholinowej, zwiększając przez to
działanie acetylocholiny, wspomaga zwiększanie zapasów glikogenu w wątrobie i
zdolność fagocytarną leukocytów. Hypowitaminoza
B1 przejawia się zwiększoną pobudliwością nerwową, szybkim
męczeniem się przy pracy umysłowej, bólami w różnych okolicach ciała
(nerwobólami). Awitaminoza B1 - choroba beri-beri, polega na
charakterystycznych zmianach degeneracyjnych w układzie nerwowym. Dochodzi do
wielonerwowego zapalenia, porażeń, zaników mięśni, występują obrzęki kończyn,
twarzy i tułowia, brak łaknienia i zmiany troficzne na
skórze. Źródłem witaminy B1 są zarówno produkty roślinne, jak i
zwierzęce. Bardzo dużo jest jej w drożdżach piwowarskich, orzechach, produktach zbożowych, szczególnie w
razowym chlebie i kaszach z pełnego przemiału, np. w kaszy gryczanej i w pęczaku. Jest jej dużo w grochu, fasoli, w
podrobach (w wątrobie i nerkach), w mięsie, szczególnie w wieprzowinie. Przy
obróbce kulinarnej straty wynoszą 15-20%. Zapotrzebowanie na witaminę B1
jest w granicach 0,7-2,0 mg/os/dz. W pracy fizycznej, w sporcie rośnie.
WITAMINA B2 - (rybof1awina, laktof1awina) , witamina z grupy B,
rozpuszczalna w wodzie. Jest składnikiem aż 60 enzymów. Bierze udział w
procesach tkankowych utleniania i redukcji, bo wchodzi w skład enzymów
oddechowych, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek.
Jest częścią składową enzymów, które katalizują utlenianie glukozy,
alfa-aminokwasów, przemiany witaminy
A, witaminy B6, - kwasu foliowego oraz uczestniczą w
rozkładzie i syntezie kwasów
tłuszczowych, odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu
wzroku; potrzebna jest do utrzymania przejrzystości tkanek oka; zapobiega
powstawaniu zaćmy; uczula wzrok na krótkie fale; niweluje szkodliwe działanie
nadmiaru metali ciężkich, wspomaga odporność organizmu. Hypowitaminoza B2
przejawia się pogorszeniem ostrości wzroku, światłowstrętem, łzawieniem,
okołorogówkowym wrastaniem naczyń krwionośnych. Awitaminoza B2 - to
światłowstręt, okołorogówkowe wrastanie naczyń, zajady w kącikach ust., pękanie
warg z tworzeniem się strupów, zmiany zapalne na języku (obrzmienie brodawek
grzybowatych), występowanie zmian łojotokowych na fałdach nosowo-policzkowych,
zmiany w funkcji układu nerwowego, objawiające się zwiększeniem odruchów,
paleniem w stopach, częściowym zanikiem nerwu wzrokowego, osłabieniem i
zaburzeniem zborności ruchów, oczopląsem, zawrotami głowy, drżeniem, kurczami,
apatią i in. Zapotrzebowanie człowieka na witaminę B2 zależnie od
wieku, płci i aktywności wynosi 0,8-2,2 mg/os/dz. Rośnie w pracy fizycznej i w
sporcie, w czasie intensywnego wzrostu, w ciąży, przy stosowaniu środków
antykoncepcyjnych, w sytuacjach stresowych. Ź r ó d ł e m witaminy B2
są: mleko, sery, jaja, mięso i produkty zbożowe. Najwięcej
ryboflawiny jest w: w drożdżach i skiełkowanych ziarnach zbóż. Witamina B2
ulega rozkładowi pod wpływem promieni słonecznych.
WITAMINA B5 - (kwas pantotenowy), nazywany
czynnikiem wzrostowym dla drożdży, Bios II i czynnikiem przesączalnym II,
witamin z grupy B, rozpuszczalna w wodzie. Jest jednym z elementów składowych
koenzymu A, a więc jest niezbędny do przemian związanych z gospodarką
energetyczną ustroju człowieka. Jest niezbędny do prawidłowego działania
niektórych gruczołów wydzielania wewnętrznego (dokrewnych), zwłaszcza kory
nadnercza, w których zachodzi synteza hormonów
sterydowych. Kwas pantotenowy
ma również wpływ na produkcję przeciwciał, we współdziałaniu z witaminą B6.
A zatem jest konieczny do odporności organizmu na infekcje. Zwiększa wydolność
fizyczną i pomaga w pracy w trudnych warunkach, np. w niskiej temperaturze i w
hipoksji (niedotlenieniu). Hypowitaminoza kwasu pantotenowego objawia się
paleniem i pieczeniem w stopach, w których potem pojawiają się silne bóle.
Nieraz swędzenie i pieczenie stóp staje się tak uporczywe i dokuczliwe, że może
dojść do zaburzeń psychicznych. Awitaminoza
kwasu pantotenowego, w badaniach eksperymentalnych na ludziach,
żywionych dietą zupełnie pozbawioną tej witaminy - została zaobserwowana
dopiero po 6-9 miesiącach. Były to bóle brzucha, zaburzenia snu, bóle głowy,
złe samopoczucie, nudności, wymioty, wzdęcia i kurcze brzucha, zaburzenia
czucia rąk i nóg, kurcze mięśni łydek i nieraz zaburzenia koordynacji ruchowej.
Ale w warunkach naturalnych, awitaminoza tego typu nie występuje, ponieważ kwas
pantotenowy występuje . powszechnie (po starogrecku pantos - znaczy wszystek) w
produktach spożywczych. Źródłem kwasu pantotenowego są: drożdże, wątroba,
nerki, otręby pszenne, groch, soja. Zapotrzebowanie na kwas pantotenowy wynosi 5-10 mg/os/dz (dla
sportowców wyczynowych do 50 mg/os/dz). Podczas gotowania straty kwasu
pantotenowego sięgają 30-50%.
WITAMINA B6 - (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina), witamina z grupy
B, rozpuszczalna w wodzie, stanowi składową część wielu enzymów, biorący udział
w procesach przebudowy i rozkładu niektórych
aminokwasów, a więc jest
niezbędna do przemiany białek.
Występuje w tkankach głównie w postaci estrów fosforanowych, które pełnią
funkcję fizjologiczną, jako koenzymy ponad 50 różnych enzymów, katalizujących
nie tylko przemianę białek, lecz także tłuszczów
i węglowodanów. Witamina B6
wpływa na metabolizm cholesterolu,
niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
(NNKT), hormonów sterydowych, na syntezę insuliny i
prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Hypowitaminoza i awitaminoza
B6 wywołują podobne objawy, jak awitaminoza innych witamin z grupy
B, a więc: łojotokowe zapalenie skóry twarzy, szczególnie w okolicy powiek,
brwi i kącików ust.; zapalenie skóry z tłuszczeniem i odkładaniem barwnika,
zapalenie języka, zapalenie spojówek, zaburzenie czucia, drętwienie, mrowienie
rąk i stóp, wzmożenie odruchów, zapalenie wielu nerwów, palenie i pieczenie
stóp. Zapotrzebowanie człowieka na witaminę B6 jest ściśle związane
z ilością spożywanego białka. Optymalny jest stosunek 0,002 mg B6/g
białka. Zapotrzebowanie na witaminę B6 rośnie też przy zwiększonej
ilości spożywanego tłuszczu. Jest większe u pracujących fizycznie i u sportowców,
którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Witamina B6
występuje powszechnie w produktach spożywczych, kompleksowo z innymi witaminami
z grupy B. Dobrym źródłem witaminy B6 są: drożdże, kiełki pszenicy,
sucha fasola, mąka, ziemniaki, banany, mięso, jaja, Pod wpływem przetwarzania i
procesów kulinarnych zawartość pirydoksyny w produktach spożywczych spada.
WITAMINA B12 (koba1amina),
witamina z grupy B, rozpuszczalna w wodzie, niezbędna do prawidłowego
dojrzewania i funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie, a szczególnie
komórek szpiku kostnego, układu moczowego i przewodu pokarmowego. Wspólnie z
kwasem foliowym wpływa na syntezę kwasów nukleinowych. Zaburzenia w ich
syntezie najdobitniej występują w układzie krwionośnym, w którym dochodzi do
zmian megaloblastycznych w czerwonych i białych krwinkach. Podobne zmiany mogą
nastąpić również w innych tkankach, np. w nabłonku przewodu pokarmowego.
Witamina B12 bierze udział w syntezie aminokwasów i białek szpiku
kostnego w metabolizmie tłuszczów ustrojowych i węglowodanów. Hypowitaminoza B12
- to objawy anemii, przyspieszenie czynności serca i oddechów, szybkie męczenie
się, bóle i zawroty głowy, mroczki przed oczami, osłabienie mięśni, senność i
inne. Awitaminoza B12 - to choroba Addisona-Biermera, zwana dawniej anemią złośliwą, głównie
spowodowana upośledzeniem wchłaniania witaminy B12 z przewodu
pokarmowego z powodu braku tzw. czynnika wewnętrznego, który jest wydzielany
przede wszystkim w żołądku, w pewnym stopniu też w surowicy krwi i w wątrobie.
Zapotrzebowanie człowieka wg polskich norm wynosi w różnych grupach wiekowych
0,5 - 3,0 mg/os/dz. Wedle opina
wielu badaczy podstawowym źródłem witaminy B12 dla człowieka są
drobnoustroje, które ją produkują: bakterie i promieniowce, w niewielkim stopniu
drożdże i pleśnie. Stosowane przy fermentacji żółtych serów bardzo je
wzbogacają w witaminę B12. W produktach roślinnych jest jej bardzo
mało i to w formie nieprzyswajalnej dla człowieka. Z tego powodu u wegan
dochodzi często do anemii, Głównym źródłem witaminy B12 są produkty
zwierzęce: wątroba i mięso rzeźne przeżuwaczy (wołowe), ponieważ w podżołądku
tych zwierząt żyją bakterie, produkujące witaminę B12. Straty
witaminy B12 podczas gotowania są mniejsze niż witaminy B1,
jednakże zależnie od czasu działania podwyższonej temperatury dochodzą do
8-30%.
WITAMINA B15 - (kwas pangamowy), witamina z
grupy B, rozpuszczalna w wodzie, znana jako lek „Calgam". Znajduje
zastosowanie w medycynie klinicznej, w leczeniu chorób wątroby, układu krążenia
i układu oddechowego, w schorzeniach skóry i w zatruciach. Wykazuje różnorodne
działanie na procesy przemiany materii, podwyższa odporność organizmu na
hipoksje (niedotlenienie), wzmaga stopień wykorzystania tlenu przez tkanki i
efektywność procesów utleniania, przyspiesza syntezę glikogenu w mięśniach i w
wątrobie, kreatyny i fosfokreatyny w mięśniach, intensywność przemiany
tłuszczów, zapobiegając nadmiernemu gromadzeniu się ich w komórkach wątroby. W
razie nadmiernego stłuszczenia wątroby sprzyja jej odtłuszczeniu i gromadzeniu
węglowodanów. Z tych wszystkich względów jest wysoko ceniona w sporcie
wyczynowym, także jako składnik odżywek, nie są znane objawy niedoborów i braku
witaminy B15 w pożywieniu. Jest szeroko rozpowszechniona w
przyrodzie. Źródłem witaminy B15 są: ziarna zbóż, nasiona, wątroba,
mięsień sercowy. Witamina B15 towarzyszy innym witaminom z grupy B w
pożywieniu.
CHOLINA - (witamina z
grupy B), wykazuje działanie lipotropowe, niezbędna do prawidłowego
funkcjonowania komórek nerwowych. Zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ścianie tętnicy.
Niedobory i brak choliny w pożywieniu prowadzą do stłuszczenia wątroby.
INOZYTOL, (witamina z grupy B), rozpuszczalna w wodzie, działa
lipotropowo synergistycznie z choliną, wchodzi w skład lecytyny,
bierze udział w przemianach tłuszczów
i cholesterolu. Objawy hypowitaminozy i awitaminozy - to łysienie
i zaburzenia w przemianie tłuszczów. Główne źródła inozytolu to: ryby, produkty
zbożowe, mięso, soja, wątroba.
WITAMINA C -
(kwas L-askorbinowy, kwas L - dehydroaskorbinowy), witamina rozpuszczalna w
wodzie, ma bardzo duże biologiczne znaczenie. Jest niezbędna do wytwarzania
substancji cementującej śródbłonki naczyń krwionośnych, szczególnie kapilarów;
do wytwarzania ko1agenu, z którego powstaje tkanka łączna kości, zębów i
chrząstek; - do wytwarzania krwinek czerwonych, wspomaga syntezę hemoglobiny; -
wpływa na wytwarzanie ciał odpornościowych we krwi; - ma właściwości
bakteriobójcze; - neutralizuje jady, wywiera działanie odtruwające wobec
destrukcyjnego wpływu na organizm niektórych związków trujących, np. ołowiu; -
aktywuje lub hamuje działania niektórych hormonów i enzymów; - działa
synergistycznie (wspierająco) w stosunku do hormonów nadnerczy (katecholamin);
- bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych czyli utleniania i redukcji; -
jest naturalnym antyoksydantem
(przeciwutleniaczem), chroniącym organizm przed działaniem nadtlenków lipidów i
wolnych rodników, więc działa
przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo; - hamuje wczesne stadia karcinogenezy.
Zapotrzebowanie na witaminę C wynosi u zdrowego człowieka, zależnie od wieku,
płci i aktywności fizycznej: 50-100 mg/os/dz, średnio 70 mg/os/dz. Wzrasta w
pracy fizycznej i znacznie w sporcie oraz u osób z nadciśnieniem tętniczym, u
palaczy tytoniu, u chorych na cukrzycę (diabetyków) oraz pod wpływem
długotrwałego stresu. Większe zapotrzebowanie na witaminę C mają mieszkańcy
dużych miast, gdzie w powietrzu atmosferycznym jest dużo tlenku węgla, który
niszczy kwas askorbinowy. Witamina C nie magazynuje się w tkankach organizmu
człowieka, toteż należy dbać o codzienne dostarczanie jej w normie z
pożywieniem. Wymaga należytego traktowania produktów przy obróbce kulinarnej,
gdyż łatwo ulega inaktywacji pod wpływem działania tlenu powietrza. W czasie
obróbki termicznej straty witaminy C dochodzą do 50-70%. Dobrym źródłem
witaminy C są owoce i warzywa: owoc róży (przetwory), czarne porzeczki,
czerwone i białe porzeczki, truskawki, poziomki, maliny, czarne jagody, agrest,
aronia, pomarańcza, grapefruit, mandarynka, cytryna, kapusta biała, włoska i
czerwona, brukselka, kalafior, pomidory, papryka. W innych owocach i warzywach
jest również obecna witamina C, lecz nie są w nią zasobne, produkty te
spożywane w dużych ilościach (ziemniaki, jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, buraki
itp.) mogą jednak dostarczyć znaczących ilości witaminy C. Hypowitaminoza
przejawia się szybkim męczeniem się, bólami głowy, brakiem apetytu, bólami
stawowymi. Awitaminoza - ciężka choroba zwana gnilcem lub szkorbutem przejawia
się rozpulchnieniem i krwawieniem dziąseł, rozchwianiem i wypadaniem zębów,
potem krwawymi wybroczynami na skórze, w mięśniach, wewnątrz czaszki, w
krwotokami z nosa. Gojenie się ran jest upośledzone, dochodzi do infekcji,
gnicia, odpadania tkanek i do zgonu.
WITAMINA D - (ka1cyfero1), przeciwkrzywicza witamina
rozpuszczalna w tłuszczach, obejmuje wszystkie naturalne i sztucznie otrzymane
związki, których znamy co najmniej 10. Witaminę D2 otrzymuje się
przez naświetlenie ergostero1u , który jest składnikiem grzybów, promieniami
ultrafioletowymi (lampami kwarcowymi), Witaminę D3 przez
naświetlanie 7-dehydrocholesterolu, który jest prowitaminą D3, promieniami słonecznymi. Toteż
rozsądne przebywanie na słońcu z odkrytą skórą (nie tylko na plaży, lecz także
na ulicy, w parku itp., z odsłoniętym dekoltem i ramionami lub przedramionami i
podudziami) i w półcieniu , w którym
również oddziałuje ultrafiolet - jest
bardzo wskazane . Bo właściwie
synteza witaminy D3 w skórze jest dla człowieka podstawowym źródłem
tej witaminy. U zwierząt, np. u psa i kota, witamina D3 powstaje z
prowitaminy na słońcu na sierści. Przy „myciu się", zwierzęta ją zlizują.
Witamina D jest niezbędna do gospodarki
wapniowo - fosforowej i do budowy kości. Ułatwia zamianę fosforu organicznego
na nieorganiczny i powstawanie ze związków wapnia i fosforu połączeń
niezbędnych do tworzenia kości. Witamina D pobudza przemianę materii wpływając
na funkcje gruczołu tarczowego i innych. Witamina D uczestniczy w regulacji
wapniowo-fosforowej poprzez powstający z niej aktywny metabolit, pełniący
funkcję hormonu , kontrolującego proces transportu wapnia w organizm. Dlatego,
witamina D jest właściwie prohormonem. Hypowitaminoza D - przejawia się
opóźnionym zarastaniem ciemiączka u dzieci, rozszerzeniem spojeń chrząstkowo-żebrowych,
potami. Awitaminoza D - to krzywica, czyli wykrzywienie kości, zwłaszcza
kończyn dolnych, na skutek demineralizacji i rozmiękczenia kośćca. Do
osteomalacji i osteoporozy może dojść u osób dorosłych, zwłaszcza starszych,
które unikają słońca i nie starają się przebywać w półcieniu (pod drzewami) na
otwartym powietrzu, większość dnia spędzając w mieszkaniu. Najwięcej promieni
ultrafioletowych katalizujących fotosyntezę witaminy D3 jest w
górach i nad morzem, tj. w czystym powietrzu. Ale, przy nadmiernym opalaniu się
i przy przedawkowaniu witaminy D3, podawanej w formie
farmaceutycznych preparatów, może dojść do hyperwitaminozy D, ponieważ witamina
ta odkłada się w: wątrobie, nerkach, mózgu, osoczu krwi, krwinkach czerwonych,
ścianie jelita i w płucach. Zapasy te wystarczają na kilka do kilkunastu
tygodni. Zbyt duże dawki witaminy D i
zbytnie jej nagromadzenie
w tkankach mogą spowodować zatrucia i
anomalie rozwojowe. Zanotowano przypadki przedwczesnego wapnienia chrząstek
kości długich u dzieci, co hamuje wzrost, i także czaszki, co hamuje rozrost
mózgu i tym samym pociąga za sobą niedorozwój umysłowy. Witamina D jest słabo
rozpowszechniona w produktach spożywczych, głównie jako witamina D3
w niektórych produktach zwierzęcych. najlepszym źródłem witaminy D są: tran,
tłuste ryby morskie, wątroba, mleko, śmietana, masło. Niektóre produkty
spożywcze, jak np. margaryny
witaminizuje się sztucznie. Wegetarianie, zwłaszcza weganie spożywają za mało
witaminy D. Witamina D jest dość trwała. W trakcie jełczenia, tj. utleniania
się tłuszczów ulega zniszczeniu. Nie jest wrażliwa na światło. Wobec tego, że
niewiele jest dni słonecznych w naszym klimacie przyjęto w polskich normach na
witaminę D3 dla niemowląt dwukrotnie większe ilości niż w innych
krajach, czyli 20 ug dziennie, a dla dzieci do 9. roku życia 15 ug dziennie.
Dla dorosłych nie przyjęto normy, gdyż ilość syntetyzowanej w skórze witaminy D
jest zmienna, zależna od różnych warunków.
WITAMINA E - (tokofero1e), rozpuszczalna w tłuszczach,
obejmuje grupę związków o podobnym działaniu; ma wpływ na rozrodczość i
prawidłową funkcję mięśni, zapobiegając ich degeneracji; zapobiega martwicy
wątroby, pełni rolę wewnątrzkomórkowego przeciwutleniacza. Chroni nienasycone
kwasy tłuszczowe, które ją zawierają i witaminę A przed utlenieniem, zapobiega
uszkodzeniom naczyń krwionośnych i zwiększeniu przepuszczalności naczyń
włosowatych, chroni błonę krwinek czerwonych, zwiększając ich oporność na
hemolityczne działanie niektórych związków; wpływa na funkcję przysadki mózgowej,
a zatem na przemianę materii i energii, na syntezę hormonu tkankowego -
prostacykliny, przeciwdziałającej zakrzepom w naczyniach krwionośnych, a więc
ma własności przeciwmiażdżycowe. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na choroby
nowotworowe. Zapobiega przedwczesnej starości. Hypowitaminoza E przejawia się
zaburzeniami rozrodczości, zaburzeniami w układzie nerwowym i mięśniowym.
Awitaminoza E - to zanik (atrofia) mięśni szkieletowych. Zapotrzebowanie na
witaminę E określa się w równoważnikach alfatokoferolu. Bierze się przy tym pod
uwagę stosunek zawartości witaminy E w pożywieniu do ilości wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych (WNKT) - lub PUFA), ponieważ wzmagają one zapotrzebowanie
na witaminę E. Za bezpieczny poziom minimalny w dziennej racji pokarmowej
przyjmuje się 0,4 mg alfa -tokoferolu na 1 g wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych - czyli w skrócie WKNR - PUFA
a za poziom wystarczający 0,6 mg alfa-tokoferolu/1 g PUFA. Polskie normy
(1994) zależnie od wieku, płci i aktywności fizycznej, wynoszą od 4-14 mg/os/dz
równoważników tokoferolu. Zapobiegawczo i leczniczo stosuje się znacznie
większe dawki sięgające nawet 100-300 mg tokoferolu dziennie. Witamina E
występuje powszechnie w produktach spożywczych roślinnego pochodzenia.
Zwierzęta jej nie syntetyzują. Najlepszym źródłem (naturalnym) są: olej z
zarodków pszenicy i całe ziarno zbóż (pieczywo razowe), zielone, liściaste
warzywa, jak sałata, szpinak i kapusta. Bardzo dobrym źródłem witaminy E
jest czosnek. Witamina E występuje też w pewnych ilościach w
mleku, maśle, serach i
innych.
KWAS FOLIOWY - (fo1acyna), witamina z grupy B, rozpuszczalna w
wodzie, niezbędna w przemianach aminokwasów i w syntezie nukleotydów;
jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie.
W niedoborach kwasu foliowego w pożywieniu kobiet ciężarnych dochodzi do
wrodzonych wad >CEWY NERWOWEJ
u noworodków, a w następstwie do upośledzenia rozwoju psychofizycznego.
Zapotrzebowanie na tę witaminę wg polskich norm wynosi 35-310 ug/os/dz,
zależnie od wieku i płci. Dla kobiet w wieku rozrodczym zaleca się wzbogacanie
codziennego pożywienia kwasem foliowym w ilości 400 ug/os/dz. Pokrywanie
potrzeb organizmu na kwas foliowy zapobiega też miażdżycy, ponieważ hamuje
wytwarzanie homocysteiny, jednego z czynników ryzyka w tej chorobie. Folacyna
występuje powszechnie w produktach spożywczych. Źródłem kwasu foliowego są:
zielone liściaste warzywa:, szpinak, sałata, endywia, brokuły, wątroba, mięso,
drożdże. Hypowitaminoza kwasu foliowego przejawia się zapaleniem języka,
biegunką, niedorozwojem psychofizycznym. Awitaminoza kwasu fo1iowego - to
anemia megaloblastyczua. Przyczyną niedoboru kwasu foliowego w organizmie
człowieka mogą być: nieprawidłowe odżywianie, upośledzone wchłanianie,
zwiększone zapotrzebowanie np. na skutek dużej ilości białka zwierzęcego w
racji pokarmowej, które jest bogate w metioninę.
WITAMINA H
- (biotyna), witamina z grupy B, rozpuszczalna w wodzie, jest niezbędna do
zachowania skóry w prawidłowym stanie. Stanowi grupę prostetyczną wielu enzymów
katalizujących reakcje karboksylacji, tj. dołączania grupy karboksylowej
(-COOH) do określonych związków. Bierze udział w przekształceniu
acetylokoenzymu A i tym samym w procesie syntezy kwasów
tłuszczowych. Bierze też udział
w przekształcaniu kwasu pirogronowego w kwas szczawiowy, a więc ma duże
znaczenie w utlenianiu węglowodanów, tłuszczów
i aminokwasów w ich przemianie
i wejściu na wspó1ną drogę do cyk1u Krebsa
(cyklu kwasów trójkarboksylowych), w którym zostają utlenione do dwutlenku
węgla i wody. Dlatego przy niedoborze biotyny w pożywieniu dochodzi do zaburzeń
procesów syntezy białka oraz
metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Istnieje współzależność w działaniu
między witaminą H (biotyną), kwasem
foliowym (folacyną) i witaminą B12 (kobalaminą). Hypowitaminoza H, z
powodu niedoboru biotyny w pożywieniu, objawia się znużeniem, spadkiem apetytu,
depresją, bólami w mięśniach, przeczulicą skóry, łuszczeniem się skóry,
nudnościami, siatkowatym rozszerzeniem naczyń, niedokrwistością, podwyższeniem
poziomu cholesterolu w osoczu krwi i zmianami w czynności serca,
wykazywanymi w elektrokardiogramie. Awitaminoza H, wywołana eksperymentalnie u
szczurów brakiem biotyny w pożywieniu powodowała łysienie. Człowiekowi nie
grozi awitaminoza H, ponieważ organizm człowieka uzyskuje tę witaminę od
drobnoustrojów żyjących w jelitach człowieka, syntetyzujących biotynę. W tzw.
białku surowego jaja kurzego, jest związek
awidyna, który wiąże
witaminę H i czyni ją w ten sposób nieprzyswajalną dla człowieka. Nie należy
zatem przesadzać ze spożywaniem surowych jaj, a raczej surowego białka. Można
konsumować białko ubite na pianę, bo w trakcie ubijania jej wtłaczany tlen
powietrza niszczy awidynę, podobnie jak obróbka termiczna jaj i potraw z ich
komponentą. Zapotrzebowanie żywieniowe człowieka wynosi 150-300 mikrogramów na
osobę na dzień. Witamina H jest dość rozpowszechniona w produktach spożywczych.
Źródłem witaminy H w stanie wolnym są: mleko i warzywa; jako związana z
białkami występuje w mięsie i w drożdżach. jest też w wątrobie, nerkach i w
żółtku jaja.
WITAMINA K - (filochinon (K1), (menachinon
(K2), (menadian (K3), grupa związków naturalnych i
otrzymywanych syntetycznie, potrzebna do wytwarzania protrombiny, substancji
koniecznej do procesu krzepnięcia krwi, ma właściwości antybakteryjne,
przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne, bierze udział w formowaniu
tkanki kostnej. Zapasy witaminy K w wątrobie są nieduże. Hypowitaminoza K - to
skłonność do krwawień i krwawych wylewów. Niedobory witaminy K u zdrowych ludzi
zdarzają się rzadko, ponieważ jest wytwarzana w organizmie człowieka przez
drobnoustroje przewodu pokarmowego. Niedobory może spowodować dłuższe podawanie
leków, np. salicylanów. Awitaminoza K - to skaza krwotoczna - z powodu braku
protrombiny. W hemofi1ii podłożem tej dziedzicznej choroby są defekty
genetyczne, a nie brak witaminy K. Zapotrzebowanie na witaminę K dla niemowląt
wynosi 10 ug/dz, dla młodzieży i dorosłych średnio 4 mg/os/dz. Podaje się
preparaty witaminy K profilaktycznie w zapobieganiu krwotokom, np. w chirurgii,
kobietom przed porodem i niemowlętom zaraz po urodzeniu. Witamina K występuje
głównie w postaci K1 w produktach spożywczych pochodzenia
roślinnego. Zawartość jej w zielonych warzywach jest mniej więcej
proporcjonalna do zawartości w nich ch1orofi1u. Rośliny rosnące w ciemności nie
mają ani chlorofilu, ani witaminy K. Dobrym źródłem witaminy K są: warzywa
liściaste, jak kapusta i szpinak, a także brukselka, brokuły, kalafior, sałata,
szpilki sosnowe, dojrzale pomidory, zboże, orzechy włoskie. Z produktów
zwierzęcych: wątroba, drób, mleko, masło, w których występuje w formie K2.
Witamina K jest wrażliwa na promieniowanie ultrafioletowe i obecność alkalidów.
WITAMINA P - (rutyna), rozpuszczalna w wodzie,
kompleks bioflawonoidów o własnościach antyoksydacyjnych,
bierze udział w utrzymywaniu prawidłowego stanu tkanki łącznej, uszczelnia
śródbłonek naczyń włosowatych, działając synergistycznie (wspierająco) z
witaminą C. Hypowitaminoza P - kruchość naczyń włosowatych, które pękają nawet pod
słabym uciskiem i następują miejscowe wylewy krwi (siniaki). Sprawdzianem
niedoboru rutyny jest lekkie zaciśnięcie opaski na przedramieniu. Awitaminoza P
- nawet samoistne, rozległe wylewy podskórne. Źródłem witaminy P są owoce i
zielone warzywa liściaste. Najlepszym źródłem są owoce cytrusowe: cytryna, pomarańcze, grapefruity.
WITAMINA PP -
(niacyna), z grupy witamin B,
rozpuszczalna w wodzie. Niacyna jest nazwą grupową dla związków o działaniu
przeciwpelagrycznym. Są to: kwas nikotynowy i
jego amid (nikotynamid). Kwas nikotynowy wchodzi w skład dwóch koenzymów
(koenzymu I i koenzymu II), które są składnikiem enzymów oksyreduktaz
uczestniczących w pośredniej przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów.
Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu,
obwodowego układu nerwowego, do syntezy insuliny, tyroksyny, kortyzolu i
hormonów płciowych. Kwas nikotynowy podawany ze związkami chromu obniża poziom
cholesterolu u ludzi z podwyższonym jego poziomem w osoczu krwi. Działa zatem
przeciwmiażdżycowo. Hypowitaminoza PP
objawia się brakiem apetytu, utratą sił, bezsennością, zawrotami głowy,
drażliwością nerwową, neurastenią. Awitaminoza PP to choroba - pelagra, którą
charakteryzują wykwity na skórze na skutek odkładania się barwnika, najczęściej
na odkrytych częściach ciała, z więc na twarzy i rękach. Zachodzą też zmiany w
przewodzie pokarmowym - bóle brzucha, zaparcia, biegunki, zapalenie języka.
Występują zaburzenia psychiczne i niedokrwistość. Pelgra jest właściwie
poliawitaminozą, która jest skutkiem niedoboru także i innych witamin z grupy B
oraz witaminy C i
witaminy A. Pelagra występuje w tych krajach,
w których pożywienie jest jednostronne i stanowi je głównie kukurydza. W białku
kukurydzy - zeinie jest mało niezbędnego aminokwasu tryptofanu, który może
ulegać przemianie do niacyny. Prócz tego w ziarnach kukurydzy niacyna występuje
w formie związanej, jako niacytyna, która jest nieprzyswajalna. W Meksyku,
gdzie istnieje zwyczaj moczenia kukurydzy w wodzie wapiennej przed sporządzeniem
z niej potrawy, pelagra nie występuje. Alkaliczne środowisko wody wapiennej
ułatwia wykorzystanie niacyny z jej formy związanej. Zapotrzebowanie na
witaminę PP - ustalono uwzględniając jej składowe części: kwas nikotynowy, amid
kwasu nikotynowego i te ilości, które powstają z tryptofanu. Określa się je
jako równoważnik niacyny. Zapotrzebowanie na witamine PP czyli niacynę wedle
polskich norm wynosi zależnie od wieku, płci, stanu fizjologicznego i
aktywności fizycznej 8-24 mg równoważnika/os/dz. Picie alkoholu, kawy, herbaty
i palenie tytoniu zwiększa zapotrzebowanie na niacynę. Rośnie również u osób
bardzo aktywnych fizycznie (w sporcie). Witamina PP jest dość równomiernie
rozłożona w ziarnach zbóż, toteż przy obniżaniu przemiału nie spada jej
zawartość w takim stopniu, jak witamin B1 i B2. Jest powszechnie rozpowszechniona w produktach
spożywczych i roślinnych i zwierzęcych. Najlepszym źródłem witaminy PP są:
wątroba, mięso, szczególnie wieprzowe, ryby, orzechy i ziarna zbóż, zwłaszcza
pszenicy i ryżu. (I.Celejowa)
Opr. Walentyna Rakiel-Czarnecka |