STRONA GŁÓWNA | KIM JESTEM | NIEZAPOMINAJKA | AKTUALNOŚCI | FORUM | FUNDACJA DOBRE ŻYCIE | KSIĘGA GOŚCI |NAPISZ
 

 

Złota Karta Prawidłowego Żywienia

Nowa strona 1

 

Aby być zdrowym, codziennie należy spożyć:


1. Co najmniej 3 posiłki umiarkowanej wielkości - w tym koniecznie śniadanie.

2. W każdym posiłku produkty zbożowe takie jak: pieczywo ciemne, płatki, kasze, makarony, lub ziemniaki.

3. Warzywa i owoce (mogą być mrożone) do każdego posiłku, a także między posiłkami.

4. Co najmniej 2 pełne szklanki mleka (najlepiej chudego) lub tyle samo kefiru i jogurtu oraz 1-2 plasterki serów.

5. Jedną z porcji (do wyboru): ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa.

6. Jedną łyżkę stołową oleju lub oliwy oraz nie więcej niż 2 łyżeczki margaryny miękkiej (bez tłuszczów trans).

7. Wodę mineralną i naturalne soki warzywne i owocowe (nie mniej niż 1 litr).

Staraj się unikać: nadmiaru soli, cukru i alkoholu.

 

Wprowadzenie do Złotej Karty Prawidłowego Żywienia

W świetle obecnego stanu wiedzy nie ulega już żadnej wątpliwości, że wadliwy sposób żywienia jest bezpośrednią przyczyną epidemii chorób układu krążenia i niektórych tzw. dieto-zależnych nowotworów i innych chorób. Systematycznie rośnie świadomość społeczna tego faktu i idące za tym zapotrzebowanie na rzetelną informację jak się odżywiać, aby być zdrowym. Niestety, szum informacyjny i publiczne nagłaśnianie kontrowersji w środowisku naukowym, jak to się stało w przypadku tzw. wojny masła z margaryną, nie służy dobrze promocji prawidłowego żywienia. Społeczeństwo bowiem oczekuje jednorodnej i popartej autorytetem środowiska medycznego opinii, przedstawionej w formie możliwie prostej i powszechnie zrozumiałej.

Uznając to zapotrzebowanie za sprawę o najwyższej randze w zakresie ochrony zdrowia naszych rodaków, Rada Promocji Zdrowego Żywienia wystąpiła z inicjatywą opracowania zaleceń żywieniowych dla zdrowej, dorosłej populacji Polaków.

Po uzgodnieniu treści merytorycznej tych zaleceń z przewodniczącymi zainteresowanych Medycznych Towarzystw Lekarskich, Narodowego Instytutu Kardiologii, Narodowego Programu Profilaktyki Cholesterolowej i niektórych fundacji promujących zdrowie, przedstawiamy Złotą Kartę Prawidłowego Żywienia, która ma się stać swoistym pomostem Polaków do zdrowia i lepszego jakościowo życia.

W imieniu Rady Promocji Zdrowego Żywienia

 


profesor Marek Naruszewicz



Kliknij i posłuchaj ;)


Menu :

- GALERIA ZDJĘĆ
- EKOLOGIA
- CZŁOWIEK
- RECENZJE
- REPORTAŻE
- CHLEB
- LINKI
- MULTIMEDIA











 

 

 

  Copyrigt Effective Computer Support.