Złota Karta Prawidłowego Żywienia
Nowa strona 1
Aby
być zdrowym, codziennie należy spożyć: 1. Co
najmniej 3 posiłki umiarkowanej wielkości - w tym koniecznie śniadanie.
2. W
każdym posiłku produkty zbożowe takie jak: pieczywo ciemne, płatki, kasze,
makarony, lub ziemniaki.
3.
Warzywa i owoce (mogą być mrożone) do każdego posiłku, a także między posiłkami.
4. Co
najmniej 2 pełne szklanki mleka (najlepiej chudego) lub tyle samo kefiru i
jogurtu oraz 1-2 plasterki serów.
5.
Jedną z porcji (do wyboru): ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa.
6.
Jedną łyżkę stołową oleju lub oliwy oraz nie więcej niż 2 łyżeczki margaryny
miękkiej (bez tłuszczów trans).
7.
Wodę mineralną i naturalne soki warzywne i owocowe (nie mniej niż 1 litr).
Staraj się unikać: nadmiaru soli, cukru i alkoholu.
Wprowadzenie do Złotej Karty Prawidłowego Żywienia
W
świetle obecnego stanu wiedzy nie ulega już żadnej wątpliwości, że wadliwy
sposób żywienia jest bezpośrednią przyczyną epidemii chorób układu krążenia i
niektórych tzw. dieto-zależnych nowotworów i innych chorób. Systematycznie
rośnie świadomość społeczna tego faktu i idące za tym zapotrzebowanie na
rzetelną informację jak się odżywiać, aby być zdrowym. Niestety, szum
informacyjny i publiczne nagłaśnianie kontrowersji w środowisku naukowym, jak to
się stało w przypadku tzw. wojny masła z margaryną, nie służy dobrze promocji
prawidłowego żywienia. Społeczeństwo bowiem oczekuje jednorodnej i popartej
autorytetem środowiska medycznego opinii, przedstawionej w formie możliwie
prostej i powszechnie zrozumiałej.
Uznając to zapotrzebowanie za sprawę o najwyższej randze w zakresie ochrony
zdrowia naszych rodaków, Rada Promocji Zdrowego Żywienia wystąpiła z inicjatywą
opracowania zaleceń żywieniowych dla zdrowej, dorosłej populacji Polaków.
Po
uzgodnieniu treści merytorycznej tych zaleceń z przewodniczącymi
zainteresowanych Medycznych Towarzystw Lekarskich, Narodowego Instytutu
Kardiologii, Narodowego Programu Profilaktyki Cholesterolowej i niektórych
fundacji promujących zdrowie, przedstawiamy Złotą Kartę Prawidłowego Żywienia,
która ma się stać swoistym pomostem Polaków do zdrowia i lepszego jakościowo
życia.
W
imieniu Rady Promocji Zdrowego Żywienia
profesor Marek Naruszewicz |