Chemia w organizmach zwierząt Prawie każde zwierzę na Ziemi poddane jest działaniu różnorodnych chemikaliów wytworzonych przez przemysł
Z badań naukowych dotyczących wpływu związków chemicznych na zwierzęta wyłania się bardzo niepokojący obraz, który burzy beztroskie przekonanie o nieszkodliwości chemikaliów. Wiadomo o następujących skutkach oddziaływania środków chemicznych na zwierzęta:
Ptaki - Ocenia się, że co roku setki ptaków hodowanych w domach giną w
wyniku zatrucia oparami i cząsteczkami uwalniającymi się z produktów pokrytych
teflonem.
Wydry i norki - Zauważono znaczny spadek populacji norki amerykańskiej,
wydry kanadyjskiej i innych gatunków w Ameryce Północnej i w Europie Zachodniej.
Podejrzewa się, że winne są PCB i dioksyny. Potwierdzają to wyniki badań
przeprowadzonych na norkach w laboratoriach i na fermach.
Delfiny - PFOS, uznany przez amerykańską Agencję Ochrony Środowiska za
związek rakotwórczy, został wykryty w ciałach delfinów i tuńczyków z obszaru
Morza Śródziemnego, oraz u orłów bielików i łososi z Bałtyku. W czasie jednego z
doświadczeń przeprowadzonego w roku 1979, związek ten podano małpom i wszystkie
zmarły w ciągu kilku tygodni.
Ryby - Zanieczyszczenia chemiczne mogą prowadzić do zaburzeń
hormonalnych. Najbardziej znanym efektem jest feminizacja samców ryb, które w
swoich jądrach zaczynają produkować jaja.
Skorupiaki – Bromowe opóźniacze spalania są dla skorupiaków związkami
silnie trującymi. Wykryto je również w ciałach kaszalotów, a niedawno także w
jajach sokołów wędrownych.
Kajmany – Bisfenal A, wykorzystywany przy produkcji butelek i innych
przedmiotów z plastiku, powoduje zmiany płci u kajmanów szerokopyskich, żyjących
w Ameryce Południowej przedstawicieli rodziny aligatorów. Związek ten powoduje
również deformacje rozwojowe u zarodków przepiórek i kur domowych.
Z materiałów WWF |