Codziennie jedz produkty zbożowe
Specjali¶ci radz±, aby podstawę codziennego pożywienia stanowiły przetwory zbożowe o dużej zawarto¶ci włókna pokarmowego. Spożycie przetworów z m±ki jasnej powinno być ograniczone. Kto jednak stosuje te rady? Aby zachęcić uczestników kampanii na rzecz dobrego chleba do spożywania produktów zbożowych przekazujemy informacje na temat zdrowotnych wła¶ciwo¶ci zbóż. Pamiętajmy o chlebie na ¶niadanie, ale nie zapominajmy o kaszach, makaronach i innych produktach ze zbóż!
Specjali¶ci radz±, aby podstawę codziennego pożywienia stanowiły przetwory zbożowe o dużej zawarto¶ci włókna pokarmowego. Spożycie przetworów z m±ki jasnej powinno być ograniczone. Kto jednak stosuje te rady? Aby zachęcić uczestników kampanii na rzecz dobrego chleba do spożywania produktów zbożowych przekazujemy informacje na temat zdrowotnych wła¶ciwo¶ci zbóż. Pamiętajmy o chlebie na ¶niadanie, ale nie zapominajmy o kaszach, makaronach i innych produktach ze zbóż!
Niech do naszej wyobraĽni przemówi± argument, że dieta bogata we włókno pokarmowe (błonnik) daje nam ogromne pożytki:
– stymuluje gryzienie i zwiększa wypływ ¶liny,
– buforuje i wi±że nadmiar kwasu solnego w żoł±dku,
– zwiększa wypełnienie jelit, pobudza ich ukrwienie i perystaltykę,
– tworzy korzystne podłoże dla rozwoju poż±danej mikroflory
bakteryjnej w jelicie grubym.
Włókno pokarmowe jest składnikiem niskoenergetycznym i nie należy do substancji biologicznie czynnych. Wywiera jednak istotny wpływ na funkcje przewodu pokarmowego. Gdzie szukać produktów z duż± zawarto¶ci± włókna pokarmowego? – zapytacie.
Przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych. Jakie s± to produkty? S± to nasiona zbóż w naturalnej postaci lub produkty spożywcze zawieraj±ce nasiona zbóż, które nie zostały pozbawione w czasie przetwarzania okrywy owocowo-nasiennej (skorupki). Ta okrywa jest niezmiernie cenna, gdyż zawiera ogromn± większo¶ć witamin i minerałów. Do produktów pełnoziarnistych zaliczane s±
też te, które s± poddawane obróbce takiej jak: łamanie, kruszenie, mielenie, moczenie, gotowanie czy kiełkowanie.
Proszę ten tekst dać na tle:
Nasza rada: Niech podstaw± Twojej diety będ± bardzo różnorodne produkty zbożowe. Zawieraj± one białko ro¶linne, witaminy, składniki mineralne, węglowodany (skrobia i błonnik) i inne substancje, niezbędne dla zdrowia.
Idealne menu w 80 proc. składa się z produktów ro¶linnych, a w 20 ze zwierzęcych.
Wiedzieli o tym nasi praprzodkowie – od najdawniejszych czasów ziarna zbóż w różnej formie były pokarmem ludzi.
Ludzko¶ć ma ¶wiadomo¶ć co jest konieczne do przetrwania. Dlatego w¶ród upraw najważniejsza jest uprawa zbóż, która stanowi 50 proc. cało¶ci upraw w skali ¶wiata. Jest to ok. 708 mln hektarów.
Co to s± zboża?
Zboża (lub ro¶liny zbożowe) to ro¶liny uprawne z rodziny traw
(Poacea). Ich owoce wytwarzaj± nasiona, bogate w skrobię, a także
inne cenne składniki. Ziarna zbóż s± wykorzystywane do celów konsumpcyjnych (m±ki, kasze, oleje, syropy), pastewnych i przemysłowych (farmaceutyka, piwowarstwo, gorzelnictwo, młynarstwo).
Do zbóż zalicza się takie ro¶liny jak: Pszenica (Triticum); Żyto (Secale); Jęczmień (Hordeum); Owies (Avena); Kukurydza (Zea); Przenżyto (xTriticosecale); Proso (Panicum); Pszenica orkisz (Triticum pelta L.,); Ryż (Oryza); Sorgo (Andropogon).
Ponadto do grupy tzw. zbóż rzekomych należ± ro¶liny uprawiane
jedynie lokalnie lub pozyskiwane ze stanu dzikiego, należ±ce do
różnych rodzin, np.: Gryka (zaliczana jest też do zbóż wła¶ciwych); Komosa ryżowa; Szarłat spożywczy (Amarantus); Kotewka orzech wodny.
Ze względu na sposób uprawy zboża można podzielić na jare i ozime.
S± trzy zboża, zaspokajaj±ce podstawowe zapotrzebowanie energetyczne ludno¶ci globu: pszenica, ryż i kukurydza.
Konsument kieruje się emocjami, a nie rozumem
Kardiolodzy twierdz±, że z punktu widzenia zdrowia człowieka
nie można zjadać chleba mniej niż 6,40 kg miesięcznie (210 gramów dziennie). W Polsce wg GUS zjadamy 5,57 kg (tj. 186 g dziennie – wg danych z 2009 roku, teraz jest znacznie mniej). To zdecydowanie za mało!
Zgodnie z piramid± żywienia spożycie pieczywa powinno dostarczać nam około 30 procent dziennej dawki energii. Problem polega na tym, że Polacy jedz± za dużo chleba z jasnej, wysoko oczyszczonej m±ki. Produkcja pieczywa pełnoziarnistego stanowi zaledwie 5 procent całego rynku.
M±ka żytnia zawiera białka o wyższej warto¶ci biologicznej i ma więcej błonnika. Kiedy miele się żyto, dochodzi do mniejszych strat
witamin niż w przypadku innych zbóż.
Straty składników mineralnych w procesie przygotowywania
jasnego pieczywa sięgaj± nawet 90 procent.
Jak twierdz± specjali¶ci zjadamy za mało nie tylko chleba, ale także
innych przetworów zbożowych. Szacuje się, że niejeden Polak i niejedna Polka zjadaj± dziennie nawet mniej niż 150 gramów pieczywa dziennie i ok. 40 gramów innych przetworów zbożowych. Je¶li spożycie chleba i innych przetworów zbożowych nie wzro¶nie, odnotujemy wzrost zachorowań na poważne choroby cywilizacyjne: otyło¶ć, choroby układu krwiono¶nego, niektóre nowotwory, cukrzycę itp.
Jak wynika z badań konsumenckich, przeprowadzonych przez
Instytut Fermentacji i Mikrobiologii Wydziału Biotechnologii i Nauk
o Żywno¶ci Politechniki Łódzkiej – czynnikiem kształtuj±cym
zwyczaje żywieniowe Polaków nie jest dbało¶ć o zdrowie, ale moda
i smak.
Model racjonalnego konsumenta odchodzi w zapomnienie.
Współczesny konsument kieruje się emocjami, a nie rozumem.
W konsekwencji spada spożycie warto¶ciowych produktów, w tym
zbożowych – i to poniżej zalecanego minimum spożycia. Co gorsza
niekorzystna jest także struktura spożycia – odchodzi się w kierunku
żywno¶ci bardziej przetworzonej. Jedzenie „na mie¶cie” różnych
przek±sek, fast foodów, spożywanie „zapychaczy” – to nowy sposób
odżywania. Jest on niezdrowy. Dlatego najwyższy już czas, aby podj±ć działania promocyjne, szczególnie w¶ród dzieci i młodzieży, zmierzaj±ce do zwiększenia spożycia zbóż i jego przetworów.
Zboże daje zdrowie
Nasiona zbóż s± najbardziej warto¶ciowe i maj± niezwykł± siłę
ukryt± w sobie – zarodek. „Ta iskierka życia” zwarta w nasionach
jest niezwykle ważna dla ludzkiego zdrowia, życia i płodno¶ci.
Przetwory zbożowe, szczególnie z całego ziarna s± dobrym Ľródłem
włókna (błonnika) pokarmowego, witamin, szczególnie z grupy B
oraz wielu składników mineralnych, a przede wszystkim dostarczaj±
złożonych węglowodanów (skrobi). Produkty pochodzenia
ro¶linnego zawieraj± również białka, ale o gorzej zbilansowanym
składzie aminokwasów. Ponadto s± naturalnym Ľródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny.
WskaĽnikiem służ±cym do oceny przydatno¶ci produktu w żywieniu
ludzi okre¶lonej grupy jest Index Nutritional Quality (INQ)
– tzw. wskaĽnik jako¶ci żywieniowej, uwzględniaj±cy zawarto¶ć poszczególnych składników odżywczych i energii w produkcie w porównaniu do zapotrzebowania na dany składnik odżywczy i energię, które zależ± od płci, wieku, aktywno¶ci fizycznej itd.
Inaczej mówi±c – wskaĽnik INQ wyraża stopień, w jakim dany
produkt pokrywa zapotrzebowanie energetyczne zaspokajaj±c jednocze¶nie zapotrzebowanie człowieka na okre¶lony składnik spożywczy.
Je¶li warto¶ć INQ jest zbliżona do „1” oznacza, że produkt
jest dobrze zbilansowany pod względem danego składnika odżywczego w odniesieniu do energii.
WskaĽnik INQ zboża i jego przetworów wskazuje, że s± one do¶ć
dobrze zbilansowane pod względem zawarto¶ci składników odżywczych w odniesieniu do energii i zapotrzebowania na składniki odżywcze organizmu człowieka.
Powinni¶my jednak pamiętać, że z uwagi na to, że składniki odżywcze
s± rozłożone w żywno¶ci nierównomiernie, prawidłowo
zestawione racje pokarmowe powinny zawierać różne produkty
pochodzenia zwierzęcego i ro¶linnego, co umożliwia wła¶ciwe zbilansowanie całodobowej racji pokarmowej. Diety jednostronne maj± niewiele wspólnego z prawidłowym żywieniem; dostarczaj± bowiem jednych składników odżywczych zbyt dużo, a innych zbyt mało.
Przemiał ziarna na m±kę
Ze zboża wytwarzane s± przetwory zbożowe. S± to produkty
przemiału ziarna. W zależno¶ci od rodzaju i stopnia przerobu klasyfikuje się je następuj±co:
Ziarno zbożowe – produkt nie poddany przemiałowi.
¦ruty grube i drobne – ziarno poddane wstępnym procesom
przemiału.
Kasze drobne, ¶rednie i grube – ziarno poddane przerobowi poprzez
przemiał lub łamanie.
Miały – ziarno poddane kilku etapom przemiału. W efekcie uzyskiwane s± produkty zbliżone konsystencj± do gruboziarnistych
m±k. Miały wykorzystuje się do produkcji żywno¶ci jako m±kę
krupczatkę.
Inn± grup± przetworów zbożowych, uzyskiwanych jako produkt
uboczny podczas przemiału ziarna s± otręby. Powstaj± w procesie
odłuszczania ziarna zbóż, otrzymywane s± na drodze wymielania
produktów przej¶ciowych z mlewa. (Mlewo to mieszanina wszystkich
rozdrobnionych cz±stek ziarna bez oddzielania czę¶ci pochodz±cej
od łuski lub zarodków ziarna. W zależno¶ci od poziomu rozdrobnienia
klasyfikuje się je jako ¶ruty grube i drobne).
Otręby wykorzystywane s± w produkcji pieczywa dietetycznego
jako surowiec dodatkowy lub przy produkcji pieczywa graham jako
surowiec pomocniczy.
Do przetworów zbożowych zalicza się również zarodki, które
oddzielone s± od ziarna głównie w fazie wstępnej. Z uwagi na
bogat± zawarto¶ć węglowodanów wykorzystywane s± głównie do
produkcji słodu.”
Dobra nasza, dzisiaj kasza
Kasze zachowuj± wszystkie wła¶ciwo¶ci odżywcze ziaren i nasion,
z których pochodz±.
Królowały one na polskich stołach do 1863 r. Jan III Sobieski
wracaj±c z odsieczy wiedeńskiej przywiózł ziemniaki. Najpierw
ziemniak był traktowany jako ro¶linna ozdobna, po pewnym czasie
zacz±ł być uprawiany masowo. Wyparł z jadłospisu kasze i już
w XIX wieku stał się podstaw± pożywienia Polaków. Szkoda, że tak
się stało, gdyż kasza z uwagi na swoje odżywcze warto¶ci i oczyszczaj±ce wła¶ciwo¶ci, zasługuje na wyższe miejsce w naszym menu.
Apelujemy do wszystkich: Przywróćmy kaszę w polskiej kuchni.
Kasza może być tym dla Polaków, czym jest makaron dla Włochów.
Można j± je¶ć zamiast ziemniaków i przyrz±dzać na wiele sposobów.
Kasze przewyższaj± ziemniaki, ryże i makarony pod względem
warto¶ci odżywczych, dlatego warto je wł±czyć do jadłospisu dla
zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Póki co konsumpcja kasz w Polsce nie należy do najpopularniejszych,
choć wzgl±d na zdrowotne walory ich spożywania powoduje,
że kasza wraca do łask. Dostarcza ona bowiem łatwo strawnego,
odżywczego pożywienia, bogatego w węglowodany, białko, żelazo,
fosfor, potas, wapń i witaminy B1, B2, PP.
W zależno¶ci od gatunku zboża, z jakiego wytwarza się kaszę
i stopnia rozdrobnienia, wyróżnia się następuj±ce kasze:
z jęczmienia – pęczak, kaszę perłow±, kaszę jęczmienn±, kaszę
mazursk±, płatki jęczmienne;
z pszenicy – pęczak, kaszę mannę, grysik, kaszkę kuskus;
z prosa – kaszę jaglan±;
z owsa – płatki owsiane;
z kukurydzy – grysik kukurydziany;
z gryki – kaszę gryczan± grubo palon± (br±zow±) lub nie palon±
(jasn±), tzw. krakowsk±.
Według badań Polacy najczę¶ciej sięgaj± po kaszę mannę, w drugiej
kolejno¶ci po kaszę jęczmienn± mazursk±, za¶ najrzadziej wybieraj±
kaszę jęczmienn± perłow±.
Choć spożywanie kaszy w Polsce jest najniższe spo¶ród pozostałych
produktów zbożowych, to jak wspomniano już wcze¶niej,
produkt ten znajduje się w fazie odnowy – przede wszystkim ze
względu na swe warto¶ci odżywcze. Coraz więcej bowiem ludzi coraz
większ± uwagę zwraca na to co konsumuje, jakie wła¶ciwo¶ci
ma produkt przez nich spożywany i jakie znaczenie ma on dla ich
zdrowia i samopoczucia. Moda i dbało¶ć wielu z nas o zdrowy styl
odżywiania stawia więc producentów przed zadaniem, by zaoferować
konsumentom produkty nie tylko atrakcyjnie opakowane, po
niskiej cenie, ale przede wszystkim dobre i bogate w składniki odżywcze, pozytywnie wpływaj±ce na nasze zdrowie. St±d na rynku
zbożowych produktów producenci prze¶cigaj± się nawzajem w wymy¶laniu coraz to nowych, lepszych, zdrowszych gatunków pieczywa, płatków, makaronów itd.
Cenne składniki spożywcze ukryły się… w kaszach
Kasze zawieraj± wiele cennych składników spożywczych:
– Witaminy: z grupy B (witamina B1 – tiamina, witamina B2 – ryboflawina, witamina B6 – pirydoksyna), witaminy E, PP (niacyna);
– Kwas foliowy;
– Składniki mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk,
mangan, miedĽ, wapń i krzem);
– Białko ro¶linne; (Uwaga: ponieważ białko to nie ma w składzie
dwóch ważnych aminokwasów – lizyny i tryptofanu, a organizm
ich nie wytwarza, kasze należy je¶ć z białkiem zwierzęcym);
– Błonnik – najcenniejszy składnik, jest niezbędny do prawidłowego
funkcjonowania układu pokarmowego, zapewnia regularny rytm wypróżnień. Poprawia perystaltykę jelit, działa jak naturalny ¶rodek przeczyszczaj±cy;
– Skrobię (rozkłada się powoli na glukozę konieczn± do funkcjonowania wszystkich komórek. Powolno¶ć jest ważna, gdyż nie
powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwioobiegu).
Zapamiętajmy, że 100 gram kaszy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.
Walentyna Rakiel-Czarnecka |