Bez magnezu nie ma życia
Czy wiesz co to są skurcze łydek? Łapią głównie a nocy, ból jest tak dotkliwy, że budzi cię, wyskakujesz z łóżka i próbujesz rozcierać nogę, żeby go uśmierzyć. A może czasami drga ci także powieka? Jeśli ty lub ktoś z twojego otoczenia macie takie objawy – na pewno brakuje wam magnezu….
Jest to jeden z biopierwiastków, którego większość z nas ma zbyt mało w swoim organizmie…
Bez magnezu nie ma życia….
Czy
wiesz co to są skurcze łydek? Łapią głównie a nocy, ból jest tak dotkliwy, że
budzi cię, wyskakujesz z łóżka i próbujesz rozcierać nogę, żeby go uśmierzyć. A
może czasami drga ci także powieka? Jeśli ty lub ktoś z twojego otoczenia macie
takie objawy – na pewno brakuje wam magnezu….
Jest
to jeden z biopierwiastków, którego większość z nas ma zbyt mało w swoim
organizmie…
Z
badań, które zostały przeprowadzone w Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie
w ciągu ostatnich kilkunastu lat, duże niedobory magnezu obserwuje się
szczególnie u młodzieży w wieku szkolnym i ludzi starszych.
Niedobory
biopierwiastków, a przede wszystkim magnezu mogą być przyczyną wielu
niepowodzeń szkolnych, związanych zarówno z obniżeniem wyników w nauce jak i
niewłaściwym zachowaniu wynikającym z nadpobudliwości psychoruchowej,
nadagresywności, obniżonej koncentracji i obniżonej zdolności do przyswajania
wiedzy.
Zdaniem
specjalistów tak rodzice, jak również nauczyciele i psycholodzy szkolni, dzieci
i młodzież o nadmiernie obniżonych wynikach w nauczaniu i zachowaniu powinni
być przebadani na zawartość biopierwiastków, aby móc podjąć odpowiednie
leczenie.
Jak twierdzą profesorowie
- dr Alicja Zobel i Tadeusz Harabin z Kanady, niemalże każdy z nas ma niedobory
tego pierwiastka w organizmie. Jak wielkie? 80% społeczeństwa ma bardzo poważny
deficyt. Powód? Nasza współczesna cywilizacja, a także to, co jemy i jak
żyjemy.
Zacznijmy jednak od tego, dlaczego powinniśmy
zwrócić szczególną uwagę na magnez. Oto co piszą w/w profesorowie:
„Magnez jest niezbędny w
ponad 300 reakcjach enzymatycznych, z czego około 100 jest związane z cyklem
Krebsa, a więc bezpośrednio z produkcją energii w komórce (produkcja ATP). Brak
tego elementu tylko w jednej reakcji prowadzi do upośledzonego działania całego
organizmu. Ciągły niedobór prowadzi do chronicznych chorób, które stały się
plagą naszego wieku. Od dziesięcioleci stawia się nacisk i propaguje wyższe
spożycie wapnia. Stany Zjednoczone mają jeden z najwyższych na świecie wskaźników
spożycia wyrobów mlecznych oraz suplementów wapniowych, i jednocześnie
najwyższy przyrost osteroperozy. Statystyki dowodzą więc, że podawanie wapnia
nie zahamuje postępujących ubytków tkanki kostnej. Procesy te są bardziej
złożone, niż się to potocznie wydaje.
Kości zdrowego człowieka
w 60 % zbudowane są z magnezu. Niedobór magnezu jest jednym z elementów
prowadzących do ubytków kostnych. Magnez uruchamia reakcje enzymatyczne,
pozwalające na wbudowanie cząsteczek wapnia w matrycę kości. Tkanki zawierające
najwięcej magnezu, to tkanki metabolicznie najbardziej aktywne: mięśnie (26% ),
mózg, serce, wątroba i nerki. Wszelkie braki magnezu w organizmie, w pierwszej
kolejności upośledzą pracę właśnie tych narządów.
Statystyki amerykańskie
podają, że średnie dzienne spożycie magnezu wynosi pomiędzy 143mg, a 266mg.
Jest to dużo poniżej i tak niskich norm propagowanych przez RDA. Do tak
drastycznych niedoborów doprowadza nas stres i nasza współczesna dieta. Magnezu
brakuje w naszym pożywieniu. Teoretycznie występuje w nadmiarze w dużej liczbie
produktów, które zwykle spożywamy na co dzień. Niestety w procesach
produkcyjnych, większa część magnezu jest utracona. Niewielka część, która
zdoła przetrwać jest zużyta przez nasz organizm na wyrównanie balansu kwasowo-zasadowego(
pH). Jest to niezwykle ważna kwestia, którą zazwyczaj się pomija. Organizm jako
całość, tak jak i poszczególne komórki mają bardzo wąski przedział działania
kwasowo-zasadowy, w którym mogą pozostać żywe. Jakiekolwiek zachwianie –
przejście na stronę bardziej kwasową, lub bardziej zasadową, spowoduje chorobę,
lub śmierć komórki. Generalnie, powinniśmy utrzymywać organizm, lekko po
stronie zasadowej. Przewlekły odczyn kwasowy oznacza rozwijający się stan
chorobowy.
Na marginesie dodajmy,
że jedynie tkanka rakowa może przetrwać w środowisku kwasowym i bez dostępu
tlenu. Brak magnezu doprowadza do chronicznego kwasowego odczynu komórki i
staje się podłożem do rozwoju komórek rakowych.
Mechanizmy obronne
komórki używają magnez jako główny minerał alkalizujący. Redukują w ten sposób
nadmierną kwasowość środowiska,
przywracają balans.
Nasza codzienna dieta w
przeszło 70% złożona jest z produktów spożywczych, wysoko przetworzonych
pozostawiających odczyn kwasowy. Odruchem obronnym naszego organizmu jest
użycie resztek magnezu do redukcji kwasu i zbalansowania środowiska.
Niedostatek magnezu musi być uzupełniony w organizmie, nawet kosztem wyciągnięcia
tego minerału z kości, czy tkanki mięśnia sercowego. Jest to kwestia
przetrwania organizmu jako nadrzędnej całości.
Jak objawia się brak
magnezu w organizmie? Spójrzmy na siebie i na naszą rodzinę i ujrzymy skutki
braku tego minerału; wysoki poziom stresu, brak energii, depresje, arytmia
serca, wysokie ciśnienie krwi, kamienie nerkowe, bolesny przebieg menstruacyjny
u kobiet, problemy z zaśnięciem, migreny, skurcze mięsni, zmęczenie umysłowe,
apatia. Lista ta jest dużo dłuższa. Szczególnie podatne na niedobory magnezu są
osoby starsze, sportowcy, ludzie ciężko pracujący fizycznie ( utrata magnezu
poprzez skórę, obfite pocenie się). Usuwanie magnezu przyspieszają: drinki,
kawa, nadmierne spożycie alkoholu lub lekarstwa wzmagające wydalanie wody z
organizmu (diuretyki ), tabletki antykoncepcyjne, insulina, minerał wapń (działa
anagonistycznie, blokuje przyswajanie magnezu) i większość lekarstw.
Zazwyczaj badania
lekarskie pomijają sprawdzenie poziomu magnezu. Test krwi jest nieadekwatny -
daje mylące wyniki, ponieważ magnez w przytłaczającej ilości występuje we
wnętrzu komórek, a nie w osoczu krwi. Jeśli poziom magnezu we krwi jest
obniżony, jest to zwykle ostatnia faza choroby, tuż przed zgonem. Warto więc
pamiętać, że u podłoża wielu poważnych chorób leży prosty brak minerału –
magnezu.
Magnez jest generalnie
alkalizującym minerałem, rozkurczającym, uspokajającym tym samym przeciwstawnym
do wapnia. Magnez powoduje, że uspokaja się system nerwowy, napięcia grup
mięśni (szczególnie podatne są mięśnie szyi i pleców), poprawia się
elastyczność tkanki, obniża ciśnienie krwi.
Największe ilości tego
pierwiastka występują we wszystkich orzechach, nasionach, mąkach z pełnego
przemiału, nie oczyszczonym ryżu, kaszach, suszonych owocach, dużo jest również
w świeżych warzywach, śladowe ilości w mięsie i mleku. Zazwyczaj nasza
przeciętna dieta nie zabezpiecza niezbędnej ilości magnezu. Potrzebne są
większe dawki i wtedy sięgamy po mineralne suplementy. Magnez występuje na rynku
pod wieloma postaciami. Najbardziej popularne i najtańsze formy to magnezium
oxide, gluconate, sulfate, chloride – należy ich unikać, ponieważ w bardzo
niewielkim stopniu są przyswajane przez organizm. Znacznie lepsze, wysoko
wchłaniane formy to magnezium aspartate, lub związane z cyklem Krebsa;
magnezium - citrate, malate, succinate, fumarate .
Generalnie magnezium
jest bardzo dobrze tolerowane przez organizm człowieka, niezwykle wysokie dawki
( w gramach ) mogą spowodować rozwolnienie. W przypadku poważnych schorzeń
nerek, lub serca należy skonsultować wysokość dawki z lekarzem prowadzącym”.
Magnez – król biopierwiastków
Magnez
jest uważany jest za jeden z najważniejszych biopierwiastków dlatego, że
aktywuje ponad 300 ważnych enzymów oraz posiada własności strukturotwórcze,
tzn. bierze udział np. w konstrukcji błon komórkowych i innych elementów tkanek
– mówi profesor dr hab. Alfreda Padzik-Graczyk, kierownik Pracowni Biochemii i
Spektroskopii Instytutu Optoelektroniki w Wojskowej Akademii Technicznej.
I
dodaje:
Organizm
dorosłego człowieka zawiera średnio od 24-35 g magnezu o stanowi około 0,05
proc. wagi naszego ciała. Z tego kości zawierają ponad 60 proc., w mięśniach
szkieletowych jest około 29 proc., tkanki miękkiej o największym nasileniu
procesów metabolicznych a więc tkanki mózgu, serca i wątroby zawierają ok. 10
proc., a płyny międzykomórkowe około 1 proc. Zawartość magnezu w krwinkach
czerwonych (erytrocytach) jest 3 razy większa w niż w osoczu.
Magnez
należy do pierwiastków słabo przyswajalnych, z pokarmów wchłania się zaledwie
od 15-40 proc., w zależności od jego rodzaju. Przyswajalność magnezu z
pożywienia ograniczają: kwas fitynowy, szczawiowy (jarzyny i otręby zbóż),
fosforowy (ryby), wolne nasycone kwasy tłuszczowe (tłuste mięsa i tłusty
nabiał), wszystkie te związki tworzą z magnezem trwałe połączenia chemiczne,
które uniemożliwiają połączenie jonu magnezowego z aminokwasami i jego transfer
do krwiobiegu.
Do
czynników, które przyczyniają się do eliminacji magnezu z organizmu należą
różne leki, w tym antybiotyki, cytostatyki, leki uspokajające i psychotropowe,
leki nasenne, doustne środki antykoncepcyjne oraz mocna kawa i herbata.
Główne
jednak przyczyny niedoboru magnezu w społeczeństwach zindustrializowanych tkwią
w zachwianiu łańcucha troficznego, a więc relacji w zawartości Mg między glebą,
wodą, roślinami, zwierzętami i ludźmi. Nadmierne stosowanie nawozów sztucznych
oraz kwaśne deszcze powodują zaburzenia w proporcji między pierwiastkami
występującymi w glebie, co zmniejsza ich ilość w roślinach, a tym samym w
organizmach zwierząt. Do innych czynników należy picie miękkiej wody pozbawionej
soli wapnia i magnezu, następnie dieta bogato tłuszczowa, bogato cukrowa i
bogato wapniowa, długotrwałe gotowanie oraz konserwowanie produktów
spożywczych.
Obniżenie
poziomu magnezu może być efektem szybkich kuracji odchudzających oraz długotrwałego
zażywania leków. Przyczyną niedoboru magnezu są także przedłużające się
sytuacje stresowe, przepracowanie, zła atmosfera w domu lub w pracy, nadmierne
przegrzanie (pobyt w gorącym klimacie) oraz wszystkie używki - alkohol, środki
odurzające, anaboliki.
Magnez
jest ważny dla organizmu, gdyż jak dowodzą badania działa pozytywnie na
harmonijny rozwój zarówno organizmów roślinnych, jak i zwierzęcych, w tym na
organizm ludzki.
Wykazuje
działanie antystresowe, rozkurczające mięśnie, zmniejszające ciśnienie krwi,
znoszące arytmię serca oraz przeciwdziałające: miażdżycy, nadkrzepliwości krwi,
tworzeniu się kamieni nerkowych. Magnez działa również immunomodulacyjnie,
antyalregicznie, a nawet przeciwbólowo.
Dzienne
zapotrzebowanie na magnez ustalone jako RDA (Recommended Dietary Allowances)
wynosi:
dla
dzieci do 6 miesiąca życia około 50 mg
dla
dzieci do 1 roku życia około 70 mg
dla
dzieci do 10 lat 150-250 mg
dla
młodzieży 6-10 mg/kg wagi ciała, dla ludzi pracujących w warunkach
ekstremalnych, np. wykonujących duży wysiłek w wysokiej temperaturze,
zapotrzebowanie na magnez może się zwiększać do 15-20 mg/kg wagi ciała.
Dla
matek ciężarnych i karmiących zapotrzebowanie na magnez waha się od 450-600
mg/24 godziny.
Aby
pokryć dzienne zapotrzebowanie na magnez trzeba jeść potrawy z soi, kasze
gryczane, warzywa i owoce. Jednak w przypadkach zwiększonego zapotrzebowania
(ciąża, ciężka praca, np. treningi, długotrwały wysiłek umysłowy długotrwałe
przebywanie w gorącym klimacie) jest wskazane uzupełnienie diety preparatami
suplementującymi, których na polskim rynku jest dużo. Najlepsze to chelatowe
połączenia magnezu z aminokwasami np. z kwasem asparginowym, który w połączeniu
z cząsteczkami wody tworzy kompleks magnezu dobrze przyswajalny przez organizm
ludzki.
Magnez jako ważny minerał w prewencji
chorób i leczeniu osteoporozy
Profesor Alicja Zobel mówi: „Kość jest żywą, ciągle zmieniającą się tkanką, jej
przekształcanie i odnawianie się jest ciągłym procesem. Zdrowie kości jest w
równowadze, ale musimy pamiętać, że ta tkanka jest zapasem wapnia, które może
być wyciągnięte w razie potrzeby np. w przypadku ciąży. Farmaceutyczna
modulacja osteoclastów i ich aktywność optymalna dotyczy uaktywniania różnych
enzymów, które w swoim miejscu aktywnym zawierają enzymy i są to np.
calcitonin, cathepsin K-protease, i matrix metalloprotein kinases. Dlatego
właściwa proporcja minerałów jest konieczna w całej biochemii człowieka.
Przez
20 lat kooperowałam z medycznymi akademiami i naszym zadaniem było analizowanie
nieprawidłowości w strukturze kości i złączy, zależnej od szczególnej proporcji
takich minerałów jak calcium do magnezu, do potasu i do pozostałych elementów w
małych ilościach. Zrobiliśmy modelowanie działania tych jonów potrzebnych do
optymalnej odnowy i reperacji w różnych konfiguracjach - np. w czasie użycia klinicznych leków
antypadaczkowych, powodujących zwiększoną liczbę złamań kości u dzieci. W
klinice pani prof. Alfredy Padzik-Graczyk w W-wie były wykonane, przez
profesorów Uniwersytetu Warszawskiego - badania nad zapobieganiem obniżania się
gęstości kości u starszych kobiet. Wzięły w nim udział kobiety po menopauzie,
które przez kilka lat stosowały konwencjonalną terapię z łączeniem estrogenu.
Zaobserwowano u nich obniżanie się gęstości kości o 1 proc. rocznie. Kobiety te
podjęły terapię różnymi preparatami, zawierającymi magnez z odpowiednimi
witaminami. Były to polskie preparaty, zarejestrowane na polskim rynku, mające
numery rejestracyjne – Calcimag i Lactomag produkowane przez firmę „Chance” w
Łomiankach k. Warszawy. Tym paniom gęstość kości powiększyła się w ciągu 3-6
miesięcy o 0,5 proc.
Dlatego
ta terapia jest rekomendowana zarówno przez dr. Alicję Zobel jak i Alfredę
Padzik-Graczyk. Rekomendujemy te preparaty również jako zwykłą prewencję straty
gęstości kości.
Odpowiednia
proporcja elementów, zarówno w jedzeniu jak i w wodzie (a chcę podkreślić, że
jest to ciekłe jedzenie) mogłaby być korzystna zarówno jako prewencja jak i
leczenie”.
Opr. WRC
Walentyna Rakiel-Czarnecka |