Dobrodziejstwa Glutationu-Benefits of glutathione Profesor Alicja Zobel własnym sumptem wydała w Kanadzie kalendarz, w którym zawarła podstawowe informacje, dotyczące odżywania i zdrowego stylu życia. Poniższe fragmenty, przetłumaczone na język polski pochodzą z tego wydawnictwa.
Profesor Alicja Zobel własnym sumptem wydała w Kanadzie kalendarz, w którym zawarła podstawowe informacje, dotyczące odżywania i zdrowego stylu życia. Poniższe fragmenty, przetłumaczone na język polski pochodzą z tego wydawnictwa.
Dobrodziejstwa Glutationu
Benefits of glutathione
1. Odtruwacz - (60% wszystkich pestycydów usuwana jest z naszego organizmu jako połączenie z glutationem), który musi być syntetyzowany w bardzo dużych ilościach, gdyż wydalamy go z truciznami.
2. Wymiatacz wolnych rodników - Komórki zapobiegają aberracjom procesów biochemicznych przez wolne rodniki, gdyż glutation wyłapuje wolne rodniki.
3. Główny anty utleniacz - Najważniejszy, ostateczny anty utleniacz w płynach poza komórkowych i w każdej komórce naszego ciała. Nawet witamina C, E, i kwas foliowy po spełnieniu swojej funkcji jako anty utleniacz stał by się groźnym utleniaczem i musi być "rozbrojony" przez glutation. Witaminy C i E są dobre gdy mamy dużo zredukowanego glutationu w każdej komórce.
5. Każda komórka musi syntetyzować glutation sama, dlatego potrzebne są prekursory - trzy aminokwasy, z których cysteina jest najbardziej występująca. Pożywienie bogate w cystein jest konieczne do budowy glutationu, z których białko jaja i surowica mleka nie pasteryzowanego są najlepsze. Ja używam surowicy mleka wyprodukowanego przez firmę w Montrealu na bazie ponad 20 lat badań naukowych i klinicznych i moich osobistych eksperymentów przeprowadzonych ze studentami nad ImmunocalemAE. Adres firmy jest na końcu, ale mam nadziej, ze w Polsce będzie może niedługo dostępny w aptekach.
6. Leczenie chorób, na przykład chemioterapią, powoduje obniżenia poziomu glutationu aż nawet o 70%, dlatego gdy jesteśmy chorzy powinniśmy dbać o produkowanie glutationu poprzez dietę bogatą w cystein.
Glutathione Benefits
1. Glutathione (tripeptide built of glycine-cysteine-glutamic acid) is a molecule that allows us to lead a healthy life.
2. Glutathione scavenges the free radicals, detoxifies pesticides and reacts as the ultimate antioxidant in every cell.
3. As reduced glutathione has to be produced inside every cell, cysteine as its precursor needs to be available in the diet in the form of peptides.
4. In evolution glutathione most likely had to start its protective reaction early so that ultraviolet radiation did not damage cells of the first organisms colonizing the land.
5. Over 60% of all pesticides are removed from the human body bound to glutathione.
6. Glutathione reduces Vitamins C and E back to their beneficial forms after oxidation during metabolism.
7. Vitamin C would itself become a free radical after oxidation if not reduced again by glutathione.
8. Intercellular glutathione absorbed with digested food detoxifies fluids in the ground substance that surrounds cells, thus preventing toxins from penetrating into the cells.
9. Glutathione will become a buzzword of the 21st century,
10. I hope we shall pay as much attention to glutathione as to levels of glucose and cholesterol in our blood.
11. Glutathione as the ultimate antioxidant can exist in several isomeric forms.
12. Glutathione is a potential detoxifier making every cell in our body healthy, and thus we should stimulate its production within the cells
Dr Alicja Zobel |