STRONA GŁÓWNA | KIM JESTEM | NIEZAPOMINAJKA | AKTUALNOŚCI | FORUM | FUNDACJA DOBRE ŻYCIE | KSIĘGA GOŚCI |NAPISZ
 

 

Sposób odżywiania się pacjentek ciężarnych

Właściwe odżywianie się kobiety w ciąży, także przed zajściem w ciążę jest niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ma również znaczenie dla jej zdrowia i samopoczucia.


Sposób odżywiania się pacjentek ciężarnych - obserwacje własne Właściwe odżywianie się kobiety w ciąży, także przed zajściem w ciążę jest niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ma również znaczenie dla jej zdrowia i samopoczucia. Ważna jest nie tylko ilość spożywanych produktów, ale i ich odpowiedni dobór . Bywa, że odżywiamy się nieprawidłowo, nie dostarczając organizmowi wszystkich ważnych składników w odpowiedniej ilości i proporcji. Niedostateczna ilość minerałów i witamin w pożywieniu powoduje, że mniejsza jest ich pula dostępna dla poczętego i rozwijającego się dziecka. .Niedobór niektórych minerałów i witamin może powodować już we wczesnym okresie ciąży niedokrwistość i inne nieprawidłowości. Niestety powszechna opinia o „jedzeniu za dwoje” prowadzi w konsekwencji do wielu patologii ciąży. Powszechne nadmierne spożywanie soli, węglowodanów i tłuszczów sprzyja otyłości, występowaniu zaburzeń przemiany materii, nadciśnienia tętniczego. Hiperalimentacja prowadzi do otyłości, zaburzeń statyki kręgosłupa i obrzęków kończyn dolnych. Zjawisko to jest niezależne od wykształcenia i statusu ekonomicznego Prawidłowy przyrost masy ciała wynosi od 9 – 12 kg. Niestety nierzadko mamy do czynienia z kobietami, których masa ciała w ciąży zwiększa się 20, 30 lub więcej kilogramów. Duży przyrost ciała w ciąży nie koreluje z masą urodzeniową dziecka. U pacjentek, które stosują się do zaleceń dietetycznych (dieta bogata w witaminy i sole mineralne z ograniczeniem węglowodanów i tłuszczy) ciąża przebiega w sposób bardziej fizjologiczny, poród trwa krócej i towarzyszy mu statystycznie mniejsza ilość powikłań. Podsumowując: Podstawowym źródłem witamin i minerałów powinno być pożywienie, 5-6 posiłków dziennie zrównoważonych energetycznie i 1,5 – 2 litry płynów na dobę. Lekarz medycyny Ewa Kukieła – Bieńkowska Specjalista ginekologii i położnictwa Gostynin, 11.09.2006




Kliknij i posłuchaj ;)


Menu :

- GALERIA ZDJĘĆ
- EKOLOGIA
- CZŁOWIEK
- RECENZJE
- REPORTAŻE
- CHLEB
- LINKI
- MULTIMEDIA











 

 

 

  Copyrigt Effective Computer Support.